^Powrót na górę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

goji

Jagody Goji - kulinarne propozycje

 

Owoce goji, inaczej owoce kolcowoju, pozyskiwane są przede wszystkim z kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinese L.). Rośliny te należą do psiankowatych (Solanaceae) i występują przede wszystkim w Azji, szczególnie w Chinach, Tybecie i Mongolii.

 

Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods.

Owoce Goji są bardzo odżywcze. Zawierają:

1,0% tłuszczu;

10,2% białka;

64,3% węglowodanów;

7,0% błonnika (3% stanowi błonnik rozpuszczalny, a ok. 9% błonnik nierozpuszczalny).

 

20 g suszonych owoców pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania (25 g/dzień) osoby dorosłej na błonnik pokarmowy.

Jagody goji zawierają 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Ponadto:

√ żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, magnez, potas, mangan, sód,

√ witaminy A,C, E, D, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B4, B12)

√ beta-karoten,

√ kwasy tłuszczowe,

√ błonnik

 

Jagody goji zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 gramach suszonych owoców. Klasyfikowane są jako jedno z cenniejszych, naturalnych źródeł kwasu askorbinowego.

Owoce goji od dawna stosowane są przez medycynę wschodu w dolegliwościach serca, wątroby czy nadciśnieniu tętniczym. Obecnie wśród najważniejszych kierunków działania Goji wymienia się:

√ Poprawę wzroku;

√ Regulację poziomu cukru we krwi;

√ Regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów;

√ Podnoszenie odporności;

√ Wzmacnianie stawów;

√ Profilaktykę chorób nowotworowych.

Owoce goji zwiększają poziom HDL („dobry cholesterol) i obniżają LDL („zły cholesterol), obniżają całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Owoce mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie korzystnie działa na stan włosów i skóry.

Jagody goji spowalniają proces starzenia i są określane jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe, reumatyczne i dolegliwości żołądkowe.

Owoce kolcowoju są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły.

Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.

batSuszone owoce idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je dodawać do ciast, pieczywa i batoników. Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

 

 

 

jogSuszone owoce goji sprawdzą się m.in. jako składnik odżywczych, antyoksydacyjnych koktajli, np. z mleka roślinnego, owoców i dodatkiem odpowiednich przypraw o działaniu przeciwzapalnym m.in. kurkuminy lub piperyny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

szkGoji Berry Smoothie

1 szklanka mleka owsianego

½ banana

¼ szklanki Goji (namoczonych)

1 łyżka stołowa masła migdałowego

1 łyżka stołowa mielonego siemienia

½ łyżeczka cynamonu świeży imbir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

burSmoothie z buraczkami i owocami Goji

1 szklanka wody kokosowej

½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

½ szklanki wiśni (świeżych lub mrożonych)

½ szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)

1 łyżka stołowa Goji

1 mały burak ½ małej marchewki

 

trusSmoothie truskawkowe

2 łyżki stołowe owoców Goji

1 szklanka truskawek

2 łyżeczki miodu

2 szklanki mleka migdałowego

 

 

 

 

 

  

manMango, Goji Smoothie

4 łyżki stołowe jagód Goji (namoczonych na noc)

3 łyżki stołowe orzechów nerkowca (namoczonych na noc)

500 ml mango

500 ml wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

avoAwokado smoothie

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa jagód Goji

10 malin

10 bezpestkowych winogron

2 małe różyczki brokuła

¼ mały burak

½ awokado

½ szklanki greckiego jogurtu

woda

 

 

 

 

 

 

 

  

tumblr nmip9t2Caq1r1d04qo1 640Koktajl owocowy z jagodami goji

3 mango,

ananas,

3 banany,

80 g jagód goji,

kilka listków świeżej mięty

Mango myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Ananasa również obieramy i kroimy. Do blendera przekładamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami goji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

supeSuperfood na śniadanie

1 ½ szklanki mleka orzechowego lub innego

2 pokrojone banany

1 szklanka mieszanki owoców (jagody, truskawki, jeżyny, maliny)

2 łyżki stołowe surowego kakao w proszku

2 łyżki stołowe masła migdałowego lub innego

2 łyżki stołowe owoców Goji

1 łyżka stołowa nasion konopii, chia lub siemienia lnianego

¼ łyżeczki cynamonu

sól morska

do dekoracji- kakao, płatki kokosowe, posiekane orzechy, świeże owoce, granola

 

 

ciaŚniadaniowe ciasteczka z jagodami Goji

½ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki roztopionego oleju kokosowego

1 jajko

1 szklanka pełnoziarnistej mąki

1 łyżka stołowa mielinego siemienia lnianego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

⅓ posiekanych orzechów włoskich

¼ szklanki jagód Goji

3 łyżki stołowe kakao

2 łyżki stołowe nasion konopii

 

532005251Gorący napój z jagodami goji

wrzątek,

dwie łyżeczki jagód goji, i

mbir, pół cytryny.

Do filiżanki lub kubka wsypujemy jagody goi, kilka kawałków imbiru i wlewamy sok z połowy cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy.

   

kuKulki owsiane z jagodami goji

200 g płatków owsianych,

50 g otrębów owsianych,

2 łyżki zmielonych daktyli,

50 g jagód goji,

50 g obranych i posiekanych pistacji,

1 łyżeczka mielonego cynamonu,

pół łyżeczki mielonego imbiru,

150 ml kefiru.

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie masa powinna być kleista i łatwa do uformowania. Jeżeli jednak będzie za sucha warto dodać trochę kefiru, a jeśli za rzadka - płatków lub otrębów owsianych. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy tworzymy kulki, przypominające wielkością orzecha włoskiego i układamy je na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy je 15-20 minut.

   

kuleKule owsiane:

1 szklanka płatków owsianych

⅓ szklanki mielonego siemienia lnianego

½ szklanki masła orzechowego

1 łyżka stołowa kakao

¼ szklanki wody

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

sól

do obtoczenia-Quinoa, sproszkowany burak, cynamon, kakao

 

 

Kule z ciecierzycy:

puszka ciecierzycy

½ szklanki mąki migdałowej

⅓ szklanki masła z nerkowców wanilia,

sól, kakao,

do obtoczenia-jagody goji, cynamon, kakao

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, uformować kule, obtoczyć, przełożyć na papier i schłodzić w lodówce.

  

sezSezamki z jagodami goji

300 g sezamu,

70 g jagód goji,

250 ml miodu,

2 krople zapachu waniliowego,

łyżka masła.

Na suchej patelni prażymy sezam do momentu aż się zarumieni. Do garnka wlewamy miód i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody goji. Mieszamy energicznie i wylewamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem od góry i wałkujemy do uzyskania preferowanej grubości. Zdejmujemy papier z góry, a sezam kroimy na dowolne kawałki.

 

 

 

 

 

  

batoBatony z masłem orzechowym i jagodami goji

100 g migdałów,

200 g suszonych daktyli,

150 ml mleka kokosowego z puszki,

150 g masła orzechowego,

4 łyżki kakao,

2 łyżki jagód goji

Migdały prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną, mielimy je blenderem. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Miksujemy mleko kokosowe, masło i odsączone daktyle. Do masy dodajemy mąkę i kakao i miksujemy. Masę przekładamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kremu pokrywamy jagodami i migdałami. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie kroimy na małe prostokąty.

 

 

 

 

 

 

marcCiasto marchewkowe z Goji

50 g brązowego cukru

2 jajka

125 ml oleju rzepakowego

3 duże starte marchwie

50 g jagód Gogi

150 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

30 ml syropu klonowego

 

 

  

salSałatka z soczewicą i jagodami goji

2 szklanki zielonej soczewicy,

1 duża czerwona cebula,

0,5 szklanki suszonych jagód goji,

0,5 szklanki suszonych śliwek,

0,25 szklanki kaparów,

0,5 szklanki ulubionych orzechów.

1/3 szklanki oliwy z oliwek,

1 łyżka miodu

1 łyżka ostrej musztardy,

sól, pieprz, słodka papryka, kolendra

Gotujemy soczewicę i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki dzielimy na ćwiartki. Jagody goji płuczemy gorącą wodą i odcedzamy. Odciskamy kapary. Orzechy kroimy i prażymy kilka minut na suchej patelni. W misce mieszamy cebulę, soczewicę, jagody, śliwki, kapary oraz orzechy. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy ostrą musztardę oraz przyprawy w dowolnej ilości. Dokładnie mieszamy i całość wylewamy na soczewicę połączoną z innymi produktami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

 

 

daNalewka wiecznej młodości z jagód goji

1 szklanka jagód goji,

1 litr wódki 40%,

4-6 łyżek miodu.

Jagody wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 40% wódką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące. Bardzo ważne by codziennie wstrząsnąć słoikiem. CZYM DŁUŻEJ STOI TYM LEPIEJ. Po upływie 60 dni przecedzamy nalewkę, dodajemy 4 lub 6 łyżek miodu, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka wspaniale smakuje dodana do herbaty.

 

 

 

 

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk

 

juj

Owoce jujube w kuchni

 

Nazwa pospolita - Jujube

Nazwa polska - Głożyna pospolita

Nazwa botaniczna - Ziziphus jujuba

Nazwa chińska - Da Zao

Ponieważ suszone owoce głożyny swoim wyglądem bardzo przypominają owoce daktylowca, potocznie mówi się o nich “chińskie daktyle”.

Wschodnia medycyna ludowa traktuje daktyle, jako naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii, jako lek na wyniszczenie i wycieńczenie organizmu.

 

Badania potwierdzają działanie:

* przeciwnowotworowe

* przeciwzapalne

* antyoksydacyjne

* przeciwalergiczne

* wzmacniające układ odpornościowy, nerwowy

* regulujące funkcje żołądkowo-jelitowe;

* regulujące równowagę flory jelitowej;

* regulujące metabolizm

 

Amerykańscy naukowcy donoszą, że regularne spożywanie suszonych daktyli chroni przed nowotworem trzustki.

Badania na szczurach wykazują, że wyciągi Ziziphus Jujube podnoszą zdolności reprodukcyjne, zwiększają ruchliwość plemników i integralność błony komórkowej.

Daktyle zawierają wiele cennych składników, jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają też witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B. Są źródłem salicylanów- związków, którym zawdzięczamy działanie aspiryny; Zawierają aminokwasy, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, alkaloidy, triterpeny, polisacharydy.

Badania in vitro wskazują, iż zawarte w chińskich daktylach polisacharydy mogą przyczyniać się do profilaktyki i/lub eliminacji anemii.

Owoc jujube może być zalecany obficie miesiączkującym kobietom, osobom aktywnie uprawiającym sport i spożywającym ograniczone ilości spożywczych źródeł żelaza, np. weganom oraz wegetarianom.

Owoce bogate są w cukry proste, bardzo szybko wchłaniane są przez organizm, co daje dużo energii, ale na krótko. Dlatego należy je jeść głównie przed lub po wysiłku.

 

KoNawilżający kompot z daktylami - infekcja, ból gardła, uczucie suchości, chrypka

 

Składniki:

3 gruszki

2 daktyle DA ZAO

łyżeczka białego ryżu

Pokroić gruszki i daktyle. Przepłukać łyżeczkę ryżu na sitku i dodać do reszty składników. Zalać składniki ok 2 -3 litrami wody w garnku. Gotować ok 40-50 minut. Pić małymi porcjami. Można przelać do termosu, aby kompot był cały czas ciepły. W nocy, gdy poczujemy suchość – ciepły kompot będzie pod ręką.

 

 

komKompot z daktylami 2

 

Składniki:

√ 1-1,5 kg gruszek

√ ok. 10 owoców głożyny pospolitej

√ garść migdałów

√ cynamon, goździki

√ imbir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

he

 

 

 

 

 

 

 

Herbata daktylowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

win

 Wino z czerwonych daktyli wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu i ma wpływ na nasze dobre samopoczucie oraz stan ducha. Niedobór krwi może powodować niepokój, rozdrażnienie, niezadowolenie, a także bolesne miesiączki czy suchość skóry. Wino z czerwonych daktyli pite regularnie wspomoże pracę organizmu i pozytywnie wpłynie na pracę krwiobiegu.

 

 

 

Wino daktylowe

100 g daktyli chińskich,

butelka czerwonego wina wytrawnego,

jagody goji,

daktyle,

korzeń arcydzięgla,

pestki brzoskwini, korę cynamonowca

 

Wszystkie składniki zalać winem i odstawić w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach wino przecedzić.Owoce mozna zjeść.

 

 

juZmielone suszone owoce jujuba wykorzystać można jako

√ substytut kawy,

√ słodzik,

√ dodatek do wypieków,

√ dodatek do owsianki, puddingu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23-210621093J0Pasta daktylowa Medjool

Zalać daktyle gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Usunąć pestki. Odcedzić zostawiając ok. 1/3 wody i zmiksować blenderem.

Zastosowanie: - dodatek do owsianki, smoothie, zup i curry - dodatek do kawy - dodatek do wypieków 3/4 filiżanki pasty = 1 filiżanka brązowego cukru

Uwaga: Pasta powoduje ciemniejsze zabarwienie ciasta. Przechowywać pastę w lodówce (do 4 tygodni).

  

syropSyrop daktylowy

1 ½ szklanki daktyli

¼ cytryny (miąższ)

skórka z 1 cytryny

1 ½ szklanki gorącej wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lingzhi-coffee-2-en-1-que-esNapój energetyczny

DXN Black coffee,

karob, surowe kakao pasta / proszek lub pasta daktylowa

szczypta chilli

cynamon

kardamon

mleko owsiane (opcjonalnie)

 

 

 

 

 

  

chlChlebek daktylowy do śniadania

1 szklanka posiekanych daktyli

1 łyżeczka sody

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy (DXN Black Coffee)

2 łyżki roztopionego masła

1/4 szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1 szklanka posiekanych orzechów Pecan

Daktyle zalać gorącą kawą, dodać sodę i odstawić. Wymieszać masło, cukier i jajka. Następnie dodać mąkę, sól i miksturę daktylową. Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st. Po 5 min chlebek wyjąć z formy.

  

czekPrzysmak owsiany z daktylami

300 g posiekanych daktyli

500 g wody

1 ½ łyżeczki sody

180 g płatków owsianych

2 łyżki nasion Chia, mielonego siemienia lnianego, nasion słonecznika

2 łyżki miodu

50 g czarnej czekolady lub karobu

Daktyle zalać wodą i gotować 15 min aż masa zgęstnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec w temp. 180 st ok. 30 min. Po przestudzeniu, polać ciasto roztopioną czekoladą.

 

 

 

mufMufinki z daktylami

½ szklanki posiekanych daktyli

½ szklanki gorącej wody

¼ szklanki oliwy/masła

2 łyżki cukru

1 jajko

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

¼ łyżeczki cynamonu

¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Zalać migdały gorącą wodą i odstawić na 15 min. Wymieszać olej z cukrem, dodać jajko. Następnie mieszankę daktylową i pozostałe składniki. Nakładać masę do papierowych foremek do 2/3 wysokości. Piec w temp. 250 st 15-20 min.

  

pralDaktyle a’la praliny truflowe

✓ 300 g daktyli (zmielone)

✓ 100 g orzechów lub migdałów (zmielone)

✓ 1 szklanka amarantusa ekspandowanego

✓ 3-4 łyżki mielonego ziarna kakaowca lub karobu

✓ Skórka z mandarynki (namoczona w wodzie)

✓ Żurawina W wersji dla dorosłych:

✓ 40 ml rumu (może być 80%)

Jeżeli masa jest za bardzo mokra można dodać jeszcze amarantusa, jeśli za sucha – trochę wody. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości raffaello. Można je obtoczyć w karobie, amarantusie, wiórkach kokosowych lub prażonym sezamie. Przechowujemy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dasDaktyle nadziewane

1. serek mascarpone i orzechy włoskie

2. miód i pistacje

3. kozi ser, orzechy włoskie i miód

4. pomarańcza i ser Ricotta

5. ser mascarpone, granat, miód

6. grecki jogurt, wanilia, jagody

7. masło orzechowe, czekolada

 

zuzu

Zupa z krczakiem i daktylami

1 kg kurczaka zagrodowego

½ cebuli

2 cm świeżego imbiru

3 średniej wielkości marchewki

5 daktyli

3 łyżki stołowe jagód Goji

sól

 

Mięso gotować na wolnym ogniu ok.40 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 1 godzinę. 15 min przed końcem gotowania dodać jagody Goji i sól.

  

gło

 

Napój daktylowy

60 g głożyny

250 ml wody

Owoce namczyć na 15 minut, po czym gotować przez 20 minut. Jeść 20-30 owoców i pić 50-80 ml napoju codziennie przez 3 dni. Działa leczniczo w stanach osłabionego lub zimnego żołądka, bólów żołądka i barku apetytu.

 

 

 

 

 

 

 

  

grusPieczone/na parze gruszki z daktylami

1 duża gruszka

2 łyżki miodu

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki świeżo startego imbiru

2 pokrojone suszone daktyle

1 łyżeczka orzeszków piniowych

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta soli

sok z ½ pomarańczy (lub cytryny)

 

kekKeks z daktylami i jagodami Goji

5 jajek

250 g masła

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mleka

Kilka kropel aromatu rumowego

150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

200 g rodzynek, moreli, daktyli, jagód Goji

3 łyżki soku z cytryny (lukier)1/4 szklanki cukru pudru

 

dipDaktylowy dip do sałatek

5 daktyli

1 szklanka gorącej wody (opcjonalnie)

1 szklanka majonezu

3 łyżki musztardy

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić zostawiając nieco płynu, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk

 

 

 

 

Jak wykorzystać Spirulinę w kuchni

 

El-tecuitlatl-un-alimento-ancestral-mexicano Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. W pierwszej połowie XVI wieku hiszpański konkwistador   Hernan Cortes odkrył, że starożytni Aztekowie uprawiali Spirulinę, którą sprzedawali po wysuszeniu miejscowej ludności. Nazywali ją   “Tecuitlatl”.

 

 Działanie Spiruliny na organizm było tak duże, że stanowiła podstawę diety wojowników i biegaczy azteckich. Ich siła i wytrzymałość     zrobiły wrażenie na Cortesie.

 

 

 

 

 

 

 

cookieR 1

 Choć w Meksyku było wiele jezior, to warunki do uprawy Spiruliny były tylko w sodowym, mocno alkalicznym jeziorze Texcoco. Uprawiano    tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci zielonych ciasteczek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spirulinainchad Po zebraniu, algi wylewa się bezpośrednio do płytkich dołków w piasku, gdzie jest filtrowana i wstępnie suszona na słońcu. Spirulina jest       tradycyjnym składnikiem diety ludzi Kenembou (Afryka) i stanowi podstawę wielu dań. Używa się jej do przygotowania sosów, je się ją   również z ryżem, olejem czy mlekiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  spirulSpirulina jest niezwykle bogata w:

  białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy

  węglowodany

  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy

  witaminy – A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, D, E, K

  minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu

  fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R 2Firma DXN posiada własną farmę. Spirulina z basenu trafia bezpośrednio do miejsca, w którym przetwarzanie alg odbywa się przez tłoczenie na zimno. Zapewnia to zachowanie składników czynnych.

Tak właśnie powstaje dobrze przyswajalna spirulina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

salad Dobrym pomysłem jest dodawanie do sałatek niewielkiej ilości spiruliny, która ma właściwości chelatujące-ma zdolność wiązania chemicznego z niektórymi jonami metali. Dzięki temu usuniemy niechciane zanieczyszczenia wraz z moczem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smoothie   Truskawkowe Smoothie z Spiruliną

   Składniki: 

   1 opakowanie truskawek 

   1 szklanka wody 

   4 tabletki DXN Spirulina (zmielone)

   orzechy włoskie (opcjonalnie)

   Sposób przygotowania:

   Truskawki umieść w blenderze. Dodaj wodę i 4 zmielone tabletki Spiruliny DXN. Wymieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy i podawaj.

 

 

 

How-To-Drink-Spirulina-Powder-768x644   Zielony napój orzeźwiający

   Składniki:

   1 łyżeczka Spiruliny

   około 350 ml soku z limonki.

   Połączyć składniki, a następnie zamrozić miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie  Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a  zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.

 

 

 

 

 

 

5647ae793b661881c7172f2c6e60fd47  Migdałowe Latte ze spiruliną

  1 szklanka mleka migdałowego

  1 łyżeczka spiruliny

  stewia, syrop słodowy, klonowy...

 

 

 

 

 

 

 

 

0ba65f2233788d15708b74c387a468db  Hummus ze spiruliną

  Składniki: 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej ale niezupełnie

  1 łyżka oliwy z oliwek

  2 łyżeczki tahini

  1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny

  1 ząbek czosnku, rozgnieciony

  1/2 łyżeczki soli

  Hummus jest zwykle podawany z podpłomykami lub jako dodatek do falafeli, warzyw lub grillowanego kurczaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43874 1  Makaron DXN ze spiruliną produkowany w procesie suszenia beztłuszczowego. Makaron jest aromatyczny, wolny od sztucznych barwników i środków  aromatyzujących.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sos Innym dobrym sposobem na włączenie do diety bogatej w składniki odżywcze spiruliny jest dodanie niewielkiej ilości sproszkowanej spiruliny do  sosów sałatkowych.

 Sos sałatkowy na bazie oleju i octu:

 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 2 łyżki octu DXN Vinaigrette

 1 łyżeczkę musztardy Dijon,

 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (lub szczyptę suszonych ziół),

 szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

                                          1/4 łyżeczki spiruliny w proszku.

 Włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić pokrywkę i dobrze wstrząsnąć i włóż słoik do lodówki i odczekać co najmniej 30 minut przed podaniem.

 

 

OIP 2  Sos Vinaigrette

  Składniki:

  1/2 szklanki oliwy z oliwek

  6 dużych ząbków czosnku

  3 łyżki miodu

  5-10ml DXN Vinaigrette

  sól

 

Czosnek zetrzeć, dodać oliwę, miód i DXN Vinaigrette. Można wzbogacić smak dodając łyżkę musztardy lub majonezu. Przełożyć do słoiczka.    Przechowywać w lodówce. Stosować do sałatek.

 

 17cf224867a77a6ce8add7bfda173f2fSpirulina Pesto

 

 1/2 szklanki oliwy z oliwek

 2 ząbki czosnku (starte)

 posiekana bazylia, zielona pietruszka, czosnaczek, pokrzywa...

 zmielone orzechy nerkowca

 starty ser Correggio di Parmigiano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zupaSpożywanie spiruliny w zupach puree to świetny sposób na włączenie większej ilości glonów do swojej diety. Jest szczególnie dobrym dodatkiem do zielonych zup, takich jak zupy ze szpinakiem, brokułami, cukinią, boćwiną czy zielonym groszkiem. Aby chronić wrażliwe na ciepło składniki odżywcze, dodaj spirulinę do zupy dopiero pod koniec gotowania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kotl Kotleciki brokułowe ze spiruliną

 Brokuł wrzucić do gotowanej wody na 2 min. Następnie mocno posiekać nożem aby powstała masa brokułowa. Pózniej wymieszać brokuły z 2  jajkami, 2/3 szklanki bułki tartej, 150 g żółtego sera, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, dużą garścią szczypiorku, chilli, solą, pieprzem i 1 miarką   spiruliny. Odstawić masę na 15 minut. Uformować kuleczki i wykładać na blachę do pieczenia. Wypiekać 18-20 min w 200 stopniach.

 

 

 

 

 

 

lodyWłączenie sproszkowanej spiruliny do domowych lodów miętowych lub pistacjowych to świetny sposób na nadanie spirulinie dobrego smaku. ¼  łyżeczki spiruliny dla subtelnego zielonego odcienia, lub ½ łyżeczki, aby lody miały głębszy zielony kolor. Najprostsze lody to zmiksowany, zamrożony banan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baton Domowe batony energetyczne to idealna przekąska na wynos. Potrzebujemy składników, jak orzechy, nasiona, rodzynki, zboża i miód. A jeśli  dodamy odrobinę spiruliny w proszku baton również zostanie doładowany składnikami odżywczymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spirulina Hemp Balls  Energetyczne przekąski na podróż, do szkoły, do pracy... ze spiruliną

  1 szklanka płatków owsianych

  1/2 szklanki zmielonych orzechów, migdałów...

  suszone śliwki, morele, rodzynki

  1 rozgnieciony banan

  1/2 szklanki mleka roślinnego

  miód, syrop klonowy

  starta gorzka czekolada

  2 miarki spiruliny

  1 łyż kakao/karobu

  Połączyć składniki i odstawić na godzinę. Wymieszać blenderem. Formować kule i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych...

 

 

 

 

 

 

 

pop Jeszcze innym sposobem wykorzystania spiruliny w proszku jest przyprawianie nią popcornu. Możesz po prostu użyć kombinacji soli morskiej i  sproszkowanej spiruliny lub możesz dodać inne smaczne przyprawy, takie jak chili w proszku, parmezan lub proszek czosnkowy. Aby uzyskać   najlepsze rezultaty, dodaj mieszankę przypraw, gdy popcorn jest jeszcze ciepły i energicznie wstrząsaj, aż popcorn będzie równomiernie obtoczony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naleśnik Można również użyć spiruliny, aby dodać koloru i składników odżywczych do omletów i jajecznicy. Po prostu dodaj szczyptę sproszkowanej spiruliny do rozkłóconych jaj przed usmażeniem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R 1 Spirulina a la tortilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rol  Roladki ze Spiruliną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s Sernik na zimno ze spiruliną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zołw  Ciasto kokosowe „żółw” ze spiruliną

  Ciasto:

  7 łyżek mąki kokosowej

  3 łyżki mąki jaglanej

  1 łyżka spiruliny

  1 banan

  2 białka jajka

  75ml mleka (napoju) kokosowego

  Masa:

  100g kaszy jaglanej

  400ml mleka (napoju) kokosowego

  3 łyżeczki stevi

  kilka kiwi

  Przygotowanie:

  Ciasto

  Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190st.            

  Masa:

  Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią. Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i      wyłozyć na wcześniej upieczony spód. Całość obłożyć plastrami kiwi - na kształt żółwia.

 

 

 

cake  Ciasto biszkoptowe ze spiruliną

  4 jajka

  2 łyżki cukru

  8 łyżek mąki

  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

  1 miarka spiruliny

  Ubić pianę z białek, dodać żółtka, na koniec mąkę. Piec w temp. 190st ok. 45 minut.

 

 

 

 

 

 

 

spirr  Ciasto ze spiruliną

  Spód

  2 szklanki drobno zmielonych migdałów

  1/3 szklanki daktyli (namoczone)

  szczypta soli morskiej

  1 – 2 łyż karobu lub kakao

  Masa

  Organiczne mleko kokosowe (puszka)

  3 łyż. spiruliny

  2 łyż. kakao lub karobu

  3 łyż. oleju kokosowego

  szczypta soli morskiej

  stewia,

  esencja waniliowa

  1 łyż. syropu klonowego

 

Składniki na spód wymieszać mikserem i przełożyć do formy. Wszystkie składniki na masę wymieszać blenderem do uzyskania gładkości. Wlać tę płynną mieszaninę na spód i zamrozić na noc, lub co najmniej 4-6 godzin przed podaniem. Możesz zrezygnować ze spodu i wlać masę do małych misek i wstawić do lodówki na kilka godzin i mieć budyń. To jest boskie!

 

 

mis  Kwaśne misiaczki ze spiruliną

  Składniki:

  1/2 szkl. świeżego sok z limonki (około 5 szt.)

  2 łyżki surowego miodu

  2 łyżki żelatyny

  1 łyżeczka spiruliny

  Sok z limonki i miód przełożyć do rondelka i gotować aż się miód rozpuści. Dodać spirulinę i powoli żelatynę, ciągle mieszając, ale nie   doprowadzając do wrzenia! Utrzymuj ciepło na niskim poziomie. Napełnić foremki i wstawić do zamrażarki na 15 minut i gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0c4ba97ae5cc875b451d467ff21c5a26  Miód ze spiruliną

 Właściwości: - miód wielokwiatowy jest szczególnie polecany w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych -wspomaga organizm przy    astmie oskrzelowej atopowej (alergennej) lub katarze siennym. - spożywany regularnie wspomaga system odpornościowy i poprawia jego     wydolność - zawiera naturalne, łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę i fruktozę), które są cennym źródłem energii i pomagają w pracy     mięśnia sercowego Dodaj miód ze spiruliną do wody i stwórz niebieską lemoniadę. Idealnie sprawdzi się jako efektowny dodatek do owsianek,   jaglanek, gofrów czy tostów.

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar https://youtu.be/x3j9fV8CG_k

 

 

 

 

Grzyby medyczne w kuchni

 

chiaDeser z nasion chia i Ganodermy/Cordicepsu

Składniki:

2 łyżki nasion chia

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki Ganodermy/Cordicepsu

owoce

 

Suche składniki zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować dowolnymi owocami, polać sropem lub musem owocowym - papaja, maliny, kiwi...

 

 

pudPudding jabłkowy

Składniki:

1 łyżka żelatyny

1000 ml gorącej wody

50 gramów cukru

200 ml soku jabłkowego DXN

250 ml mleka

8 kostek lodu 

Świeże plasterki jabłka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:  Dodaj żelatynę i cukier do gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw. W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy DXN, mleko i kostki lodu. Wlej mieszaninę żelatyny do mieszanki, wymieszaj aż lód się rozpuści. Wlej mieszaninę do formy, wstaw do lodówki do stężenia. Udekoruj pudding plasterkami jabłka i podawaj schłodzony.

 

1826 2 440x300Kogel mogel

 Żółtko

Ganocelium (GL) 1g

ocet vinaigrette DXN - 3 krople

miód

Cocozhi, sproszkowane owoce jujube DXN

 

 

 

 

 

kawaKawa ZhiMocha z migdałami

Składniki: 

1/3 filiżanki zaparzonej ZhiMocha

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

1/2 filiżanki prażonych migdałów posiekanych

 

Sposób przygotowania: Włożyć wszystkie składniki oprócz posiekanych migdałów do blendera. Dodać ekstrakt z migdałów i miksować jeszcze przez 10 sekund. Na koniec dodać posiekane migdały.

 

 

 

 

 

 

 

 

kanKanapka z tuńczykiem z octem DXN Vinaigrette

Składniki:

4 łyżki - DXN Vinaigrette

1 puszka tuńczyka

1 mała posiekana cebula

2 plasterki pomidora

1 główka sałaty

4 kromki przetostowanego pieczywa

Sposób przygotowania: Wymieszaj DXN Vinaigrette z tuńczykiem. Włóż tuńczyka między dwie kromki białego chleba. Dodaj cebulę, plasterki pomidora i sałatę. Pokrój i podawaj według uznania.

 

rosSyrop DXN Vinaigrette i Roselle

Składniki:

2 łyżki DXN Vinaigrette

3 łyżki DXN Roselle Juice

250 ml wody Kostki lodu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania: Dodać DXN Vinaigrette i Roselle Juice do 250 ml wody i dobrze wymieszać. Dodaj kostki lodu do soku i podawaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ponczOwocowy poncz z Cordypine

Składniki:

5 łyżek DXN Vinaigrette

5 łyżek DXN Cordypine

1 średniej wielkości dowolny owoc (pokrojony w kostkę)

½ ogórka (pokrojonego w kostkę)

Cukier (według smaku)

 

Sposób przygotowania:Wymieszać DXN Vinaigrette i Cordypine w dużej misce do ponczu. Dodaj cukier zgodnie ze swoim upodobaniem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści..Dodaj owoce, kostki ogórka i dobrze wymieszaj. I podawaj.

 

ciasCiasto z DXN Lingzhi Coffee 3-In-1

Składniki:

2 saszetki DXN Lingzhi Coffee 3-in-1

¾ szklanki gorącej wody

1 ¾ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ szklanki oleju roślinnego

6 żółtek

1 łyżka kwaśnej śmietany

56 g gorzkiej, startej czekolady

Rozpuścić DXN Lingzhi Coffee w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Do miski wspypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić dołek w środku, dodać olej, żółtka, esencję waniliową i schłodzoną kawę. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką na gładką masę. Utrzeć jajka ze śmietaną. Wymieszać składniki, dodać startą czekoladę. Piec w temp. 180st.C ok. 60 - 70 minut.

 

sernSernik z DXN Lingzhi Coffee 3-in-1

Składniki:

Spód:

200g herbatników - pokruszonych

60g roztopionego masła

Wierzch:

500g kremowego sera, w temperaturze pokojowej

80g cukru pudru

sok z 1 cytryny

3 saszetki DXN Lingzhi Coffee 3-in-1

3 łyżki żelatyny

 

 

 

 

galGalaretka z DXN ZhiCafe

Składniki:

2 szklanki wody

1/4 szklanki cukru

1/3 szklanki wody

4 łyżki żelatyny

2 saszetki ZhiCafe

 

Zalać DXN ZhiCafe wodą, dodać cukier i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Rozpuścić żelatynę w ½ szklanki gorącej kawy. Następnie dodać do pozostałej części kawy i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

 

 

 

 

 

bułBułeczki z kremem z DXN Black Coffee

Składniki:

Ciasto na bułki:

4 szklanki mąki

50g solonego masła

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki suchych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

1/2 szklanki ciepłego pełnego mleka

1/2 łyżeczki soli (rozpuszczonej w mleku)

1 utarte żółtko 1

łyżeczka zimnej wody

Krem

1/3 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

4 saszetki czarnej kawy DXN

100g masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

sól

Napełnić bułeczki kremem po wystudzeniu.

ciacho

Ciasto maślane z DXN Vita Café

Składniki:

300g masła

100g cukru trzcinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 saszetki DXN Vita Café

5 jajek

300g mąki

2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Spód i boki 22cm formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.  Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Zmiksuj masło, cukier i esencję waniliową na lekką i puszystą masę. Dodaj jajka i dobrze ubij. Równomiernie wymieszać z mąką i sodą. Wlej mieszaninę do przygotowanej formy i zrób niewielkie zagłębienie na środku ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

tart

Tarta serowa z DXN Zhi Mocha

Ciasto kruche:

125 g masła

½ łyżeczki soli

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

250 g mąki pszennej

Masa serowa:

250 g serka śmietankowego

80 g masła

50 g cukru trzcinowego

3 jajka

80 ml mleka

40 g mąki kukurydzianej 

120g śmietany

2 saszetki Zhi Mocha

 

Sposób przygotowania: Dodać starte masło do mąki i wymieszać. Dodać cukier i sól. Dodaj zimną wodę i żółtko i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać cienkie i gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyłóż spód formy ciastem. Piec w temperaturze 180 ° C przez 8 minut W tym czasie utrzyj ser, masło i cukier na lekką konsystencję. Następnie dodaj jajka, mleko, DXN Zhi Mocha i mąkę kukurydzianą. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25 minut. Po ostudzeniu wstaw tartę do lodówki. Podawać tartę schłodzoną.

zeber

 

Duszone żeberka z Ganoderma lucidum i Lion's Mane

 

Tonik na wiosnę, który chroni wątrobę i żołądek

Składniki:

8 gram Ganoderma lucidum (zarodniki i całe grzyby),

20 gram Lion's Mane (całe grzyby),

200 gramów żeberek

3 plasterki imbiru

 

Oczyścić i namoczyć grzyby, pokroić żeberka w kostkę,zalać wodą, gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, pod koniec gotowania doprawić i wrzucić proszek z zarodników do zupy. Zupa reguluje i wzmacnia śledzionę i żołądek. Nadaje się do łagodzenia objawów zastoju qi wątroby, problemów żołądkowo-jelitowych i przygnębienia. Nie nadaje się dla osób z częstym oddawaniem moczu i nokturią.

 

OIP 2Owsianka z Ganodermą

 

Składniki:

Płatki owsiane

Mleko

Rodzynki

Owoce goji

Orzechy

Owoce - jabłka, banany, maliny...

Miód do smaku

Ganodermą

 

 

 

des

  Deser z płatkami owsianymi

 

1/2 szklanki płatków owsianych

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 łyżka nasion chia

2 łyżki wiórków kokosowych

1 miarka Cordicepsu/ Ganocelium DXN

Rozdrobnione kawałki gorzkiej czekolady

Posiekane migdały

2 łyżki syropu klonowego/miodu

 

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymoieszać. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krKrem jajeczny z grzybnią Ganoderma lucidum jest aromatyczny, gładki i odżywia skórę.

Składniki:

2 gramy grzybni Ganoderma lucidum,

2 jajka

250 ml mleka

sól

Ubić pianę, dodać żółtka i mleko, wymieszać i gotować na parze w kąpieli wodnej. Następnie dodaj zarodniki. To przysmak zarówno dla starszych, jak i dla młodych.

truSexi trufle z Cordicepsem DXN

Składniki:

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 miarka Cordycepsu DXN

1 saszetka DXN Black Coffee

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

300g słodko-gorzkiej lub półsłodkiej czekolady

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

sól

1/4 szklanki surowego kakao w proszku

1/4 szklanki nasion konopnych

Podgrzać mleko kokosowe. Zdjąć z ognia. Dodaj cayenne, cordyceps i odrobinę soli. Po wymieszaniu dodaj syrop klonowy i startą czekoladę, nasina konopne oraz kolejną szczyptę soli. Mieszać, aż mieszanina będzie gładka, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stwardnienia. Następnie wymieszaj w naczyniu kakao i szczyptę soli. Uformowane kule wrzuć do miski z kakao i wymieszaj. Można przechowywać w lodówce do czterech dni.

MYCOVEGGIE

 DXN Myco Veggie:

1.1 miarka DXN Myco Veggie na szklankę zimnej lub ciepłej wody co najmniej 30 min przed posiłkiem.

2.1 miarka DXN Myco Veggie na szklankę soku, np. DXN kiwi juice, DXN Morinzhi lub DXN Cordipine. Można również użyć innego ulubionego naturalnego soku.

3.Można dodać do DXN Cocozhi lub ulubionych płatków zbożowych.

4.Można dodać do zielonej sałaty.

5.Można dodać do jogurtu albo do sałatki z ogórka i czosnku.

6.Można łączyć z DXN Reishi Powder, DXN Morinzhi lub DXN Morinzyme, zalać szklanką wody i pić rano lub pół godziny przed posiłkiem.

7.Można dodawać do zup.

8.Można dodać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, nieco DXN Morinzhi i soli aby uzyskać w ten sposób dressing do sałatek.

9.Można połączyć z mlekiem, płatkami zbożowymi, kukurydzianymi czy otrębami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk

 

 

Sztuka gotowania późnym latem

Późnym latem warzywa są bardzo dojrzałe i w dużym wyborze.  Warto je zmieniać, aby jak najbardziej urozmaicić jadłospis. Zjadajmy warzywa zarówno na surowo, jak i w postaci potraw gotowanych na parze, duszonych w małej ilości wody, blanszowanych. Warzywa kroi się na duże i grubsze  kawałki i układa warstwami do gotowania lub duszenia. W ten sposób uzyskuje się bardziej słodki smak. Dzięki temu potrawa ma bardziej wyraziste właściwości Przemiany Ziemi (śledziona i żołądek). Można też gotować w szybkowarze. Dotyczy to zwłaszcza warzyw strączkowych i n niektórych bardziej twardych zbóż (orkisz, pszenica, ryż). Zboża harmonizują cały organizm, działają odżywczo i wzmacniająco. Wiążą toksyczne substancje i  złogi w ciele i sprzyjają ich wydalaniu. Zaletą zbóż je ich powolne trawienie, dzięki czemu nie odczuwa się głodu przez ok. 3-4 godziny. Dlatego są doskonałym pokarmem przy odchudzaniu. Niestety osoby z osłabionym układem pokarmowym nie najlepiej je trawią (zwłaszcza pęczak, pszenicę, orkisz, grykę). Dobrymi sposobami są:

  1. Wcześniejsze namoczenie zbóż na kilka godzin, dzięki czemu szybciej się gotują i stają się lżej strawne,
  2. Wcześniejsze ich lekkie podkiełkowanie przed ugotowaniem; jest to bardzo dobra metoda przygotowania zbóż dla małych dzieci i osób starszych,
  3. Bardzo długie ich gotowanie, aż ziarno rozgotuje się na kleik.

Kasza jaglana i kukurydziana ( zwłaszcza w formie polenty) najskuteczniej wzmacniają narządy Przemiany Ziemi.

Oprócz zbóż gotujemy w tym czasie zupy, lecz nieco bardziej gęste niż latem, lekkie potrawy zbożowo-warzywne, leczo, makarony z warzywami, dania z dodatkiem warzyw strączkowych. Dania wzbogacamy, dodając przy końcu gotowania czy duszenia niewielką ilość roślin zielonych, które mają szczególne znaczenie dla organizmu. Są to liście różnych warzyw: brokułów, rzodkiewek, kalarepy, selera, pietruszki, a także świeże zioła uprawne i dziko rosnące.

Gotowane, łagodnie słodkie, pożywne i sycące potrawy powinny stanowić większą część posiłku. Tak przygotowane jedzenie wzmacnia żołądek i śledzionę oraz równoważy cały organizm. Jakiś czas po posiłku pijemy ciepłe, nigdy zimne napoje. Po zimnym napoju żołądek nie może pobierać energii z pożywienia. Dla ludzi z dolegliwościami trawiennymi bardzo wskazane jest picie gorącej wody (czasami ze świeżym imbirem).

Słodycze, ciasta i soki  spożywane w nadmiarze osłabiają śledzionę. Pociąg do słodyczy jest oznaką słabego trawienia i nierównowagi w organizmie. Spożywanie ciepłych, zharmonizowanych posiłków, składających się ze zbóż, warzyw i roślin strączkowych, sprawia, że skłonność ta po pewnym czasie mija. Stabilizuje się poziom cukru we krwi i polepsza samopoczucie. Jeśli nadal nęcą nas słodkie rzeczy, to wybierajmy raczej suszone owoce oraz nasiona dyni i słonecznika jako przekąski.

Naturalna słodycz późnego lata zawiera się w różnorodnych odmianach dyni (zwłaszcza pieczona jest bardzo słodka), marchwi, kukurydzy, pietruszce, morelach i innych. Dopiero po wyeliminowaniu sztucznego smaku cukru możemy docenić bogactwo smaków produktów naturalnych.

Przemianie Ziemi odpowiadają różne metody konserwowania pożywienia, zwłaszcza za pomocą miodu lub słodu (dżemy, kompoty, soki, owoce kandyzowane) lub oleju wyciskanego na zimno (oleje ziołowe). Wysokiej klasy tłuszcze, jak oleje tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz masło (niepasteryzowane) posiadają właściwości budujące, odżywcze i dostarczają energii ciału. Pamiętajmy, aby używać ich w niedużych ilościach, ale codziennie.

W chłodnych porach roku dodawane do potraw sklarowane masło bardzo dobrze rozgrzewa narządy trawienne i usprawnia ich funkcje.

Warzywne pulpeciki

2 szklanki startych warzyw (marchew, pietruszka, seler)

½ szklanki ziaren słonecznika

2 łyżki zmielonych migdałów

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki świeżych posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka)

2 jajka

Sól, pieprz

2 łyżki sezamu, tarta bułka

Warzywa zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż  na patelni, aż warzywa się zrumienią. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i formuj kotleciki. Obtocz w tartej bułce z sezamem i smaż na wolnym ogniu. Podawaj  z dowolną surówką, sosem pomidorowym, cebulowym.

Krem bananowo-figowy

 

4 banany

15 dkg suszonych fig

1 łyżeczka soku z imbiru

Sól

Sok z cytryny

Do posypania:

1 łyżeczka kakao lub naturalnej kawy

¼ szklanki sezamu

 

Źródło: Bożena Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"

Copyright © 2014.GABINET TERAPII NATURALNYCH
I DIAGNOSTYKI ORGANIZMU Pabianice.