Jagody Goji - kulinarne propozycje
Owoce goji, inaczej owoce kolcowoju, pozyskiwane są przede wszystkim z kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinese L.). Rośliny te należą do psiankowatych (Solanaceae) i występują przede wszystkim w Azji, szczególnie w Chinach, Tybecie i Mongolii.
Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods.
Owoce Goji są bardzo odżywcze. Zawierają:
1,0% tłuszczu;
10,2% białka;
64,3% węglowodanów;
7,0% błonnika (3% stanowi błonnik rozpuszczalny, a ok. 9% błonnik nierozpuszczalny).
20 g suszonych owoców pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania (25 g/dzień) osoby dorosłej na błonnik pokarmowy.
Jagody goji zawierają 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Ponadto:
√ żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, magnez, potas, mangan, sód,
√ witaminy A,C, E, D, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B4, B12)
√ beta-karoten,
√ kwasy tłuszczowe,
√ błonnik
Jagody goji zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 gramach suszonych owoców. Klasyfikowane są jako jedno z cenniejszych, naturalnych źródeł kwasu askorbinowego.
Owoce goji od dawna stosowane są przez medycynę wschodu w dolegliwościach serca, wątroby czy nadciśnieniu tętniczym. Obecnie wśród najważniejszych kierunków działania Goji wymienia się:
√ Poprawę wzroku;
√ Regulację poziomu cukru we krwi;
√ Regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów;
√ Podnoszenie odporności;
√ Wzmacnianie stawów;
√ Profilaktykę chorób nowotworowych.
Owoce goji zwiększają poziom HDL („dobry cholesterol) i obniżają LDL („zły cholesterol), obniżają całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
Owoce mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie korzystnie działa na stan włosów i skóry.
Jagody goji spowalniają proces starzenia i są określane jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe, reumatyczne i dolegliwości żołądkowe.
Owoce kolcowoju są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły.
Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.
Suszone owoce idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je dodawać do ciast, pieczywa i batoników. Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.
Suszone owoce goji sprawdzą się m.in. jako składnik odżywczych, antyoksydacyjnych koktajli, np. z mleka roślinnego, owoców i dodatkiem odpowiednich przypraw o działaniu przeciwzapalnym m.in. kurkuminy lub piperyny.
Goji Berry Smoothie
1 szklanka mleka owsianego
½ banana
¼ szklanki Goji (namoczonych)
1 łyżka stołowa masła migdałowego
1 łyżka stołowa mielonego siemienia
½ łyżeczka cynamonu świeży imbir
Smoothie z buraczkami i owocami Goji
1 szklanka wody kokosowej
½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
½ szklanki wiśni (świeżych lub mrożonych)
½ szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka stołowa Goji
1 mały burak ½ małej marchewki
Smoothie truskawkowe
2 łyżki stołowe owoców Goji
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki miodu
2 szklanki mleka migdałowego
Mango, Goji Smoothie
4 łyżki stołowe jagód Goji (namoczonych na noc)
3 łyżki stołowe orzechów nerkowca (namoczonych na noc)
500 ml mango
500 ml wody
Awokado smoothie
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa jagód Goji
10 malin
10 bezpestkowych winogron
2 małe różyczki brokuła
¼ mały burak
½ awokado
½ szklanki greckiego jogurtu
woda
Koktajl owocowy z jagodami goji
3 mango,
ananas,
3 banany,
80 g jagód goji,
kilka listków świeżej mięty
Mango myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Ananasa również obieramy i kroimy. Do blendera przekładamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami goji.
Superfood na śniadanie
1 ½ szklanki mleka orzechowego lub innego
2 pokrojone banany
1 szklanka mieszanki owoców (jagody, truskawki, jeżyny, maliny)
2 łyżki stołowe surowego kakao w proszku
2 łyżki stołowe masła migdałowego lub innego
2 łyżki stołowe owoców Goji
1 łyżka stołowa nasion konopii, chia lub siemienia lnianego
¼ łyżeczki cynamonu
sól morska
do dekoracji- kakao, płatki kokosowe, posiekane orzechy, świeże owoce, granola
Śniadaniowe ciasteczka z jagodami Goji
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 jajko
1 szklanka pełnoziarnistej mąki
1 łyżka stołowa mielinego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
⅓ posiekanych orzechów włoskich
¼ szklanki jagód Goji
3 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe nasion konopii
Gorący napój z jagodami goji
wrzątek,
dwie łyżeczki jagód goji, i
mbir, pół cytryny.
Do filiżanki lub kubka wsypujemy jagody goi, kilka kawałków imbiru i wlewamy sok z połowy cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy.
Kulki owsiane z jagodami goji
200 g płatków owsianych,
50 g otrębów owsianych,
2 łyżki zmielonych daktyli,
50 g jagód goji,
50 g obranych i posiekanych pistacji,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
150 ml kefiru.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie masa powinna być kleista i łatwa do uformowania. Jeżeli jednak będzie za sucha warto dodać trochę kefiru, a jeśli za rzadka - płatków lub otrębów owsianych. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy tworzymy kulki, przypominające wielkością orzecha włoskiego i układamy je na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy je 15-20 minut.
Kule owsiane:
1 szklanka płatków owsianych
⅓ szklanki mielonego siemienia lnianego
½ szklanki masła orzechowego
1 łyżka stołowa kakao
¼ szklanki wody
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
sól
do obtoczenia-Quinoa, sproszkowany burak, cynamon, kakao
Kule z ciecierzycy:
puszka ciecierzycy
½ szklanki mąki migdałowej
⅓ szklanki masła z nerkowców wanilia,
sól, kakao,
do obtoczenia-jagody goji, cynamon, kakao
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, uformować kule, obtoczyć, przełożyć na papier i schłodzić w lodówce.
Sezamki z jagodami goji
300 g sezamu,
70 g jagód goji,
250 ml miodu,
2 krople zapachu waniliowego,
łyżka masła.
Na suchej patelni prażymy sezam do momentu aż się zarumieni. Do garnka wlewamy miód i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody goji. Mieszamy energicznie i wylewamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem od góry i wałkujemy do uzyskania preferowanej grubości. Zdejmujemy papier z góry, a sezam kroimy na dowolne kawałki.
Batony z masłem orzechowym i jagodami goji
100 g migdałów,
200 g suszonych daktyli,
150 ml mleka kokosowego z puszki,
150 g masła orzechowego,
4 łyżki kakao,
2 łyżki jagód goji
Migdały prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną, mielimy je blenderem. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Miksujemy mleko kokosowe, masło i odsączone daktyle. Do masy dodajemy mąkę i kakao i miksujemy. Masę przekładamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kremu pokrywamy jagodami i migdałami. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie kroimy na małe prostokąty.
Ciasto marchewkowe z Goji
50 g brązowego cukru
2 jajka
125 ml oleju rzepakowego
3 duże starte marchwie
50 g jagód Gogi
150 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
30 ml syropu klonowego
Sałatka z soczewicą i jagodami goji
2 szklanki zielonej soczewicy,
1 duża czerwona cebula,
0,5 szklanki suszonych jagód goji,
0,5 szklanki suszonych śliwek,
0,25 szklanki kaparów,
0,5 szklanki ulubionych orzechów.
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy,
sól, pieprz, słodka papryka, kolendra
Gotujemy soczewicę i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki dzielimy na ćwiartki. Jagody goji płuczemy gorącą wodą i odcedzamy. Odciskamy kapary. Orzechy kroimy i prażymy kilka minut na suchej patelni. W misce mieszamy cebulę, soczewicę, jagody, śliwki, kapary oraz orzechy. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy ostrą musztardę oraz przyprawy w dowolnej ilości. Dokładnie mieszamy i całość wylewamy na soczewicę połączoną z innymi produktami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Nalewka wiecznej młodości z jagód goji
1 szklanka jagód goji,
1 litr wódki 40%,
4-6 łyżek miodu.
Jagody wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 40% wódką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące. Bardzo ważne by codziennie wstrząsnąć słoikiem. CZYM DŁUŻEJ STOI TYM LEPIEJ. Po upływie 60 dni przecedzamy nalewkę, dodajemy 4 lub 6 łyżek miodu, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka wspaniale smakuje dodana do herbaty.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk
Owoce jujube w kuchni
Nazwa pospolita - Jujube
Nazwa polska - Głożyna pospolita
Nazwa botaniczna - Ziziphus jujuba
Nazwa chińska - Da Zao
Ponieważ suszone owoce głożyny swoim wyglądem bardzo przypominają owoce daktylowca, potocznie mówi się o nich “chińskie daktyle”.
Wschodnia medycyna ludowa traktuje daktyle, jako naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii, jako lek na wyniszczenie i wycieńczenie organizmu.
Badania potwierdzają działanie:
* przeciwnowotworowe
* przeciwzapalne
* antyoksydacyjne
* przeciwalergiczne
* wzmacniające układ odpornościowy, nerwowy
* regulujące funkcje żołądkowo-jelitowe;
* regulujące równowagę flory jelitowej;
* regulujące metabolizm
Amerykańscy naukowcy donoszą, że regularne spożywanie suszonych daktyli chroni przed nowotworem trzustki.
Badania na szczurach wykazują, że wyciągi Ziziphus Jujube podnoszą zdolności reprodukcyjne, zwiększają ruchliwość plemników i integralność błony komórkowej.
Daktyle zawierają wiele cennych składników, jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają też witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B. Są źródłem salicylanów- związków, którym zawdzięczamy działanie aspiryny; Zawierają aminokwasy, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, alkaloidy, triterpeny, polisacharydy.
Badania in vitro wskazują, iż zawarte w chińskich daktylach polisacharydy mogą przyczyniać się do profilaktyki i/lub eliminacji anemii.
Owoc jujube może być zalecany obficie miesiączkującym kobietom, osobom aktywnie uprawiającym sport i spożywającym ograniczone ilości spożywczych źródeł żelaza, np. weganom oraz wegetarianom.
Owoce bogate są w cukry proste, bardzo szybko wchłaniane są przez organizm, co daje dużo energii, ale na krótko. Dlatego należy je jeść głównie przed lub po wysiłku.
Nawilżający kompot z daktylami - infekcja, ból gardła, uczucie suchości, chrypka
Składniki:
3 gruszki
2 daktyle DA ZAO
łyżeczka białego ryżu
Pokroić gruszki i daktyle. Przepłukać łyżeczkę ryżu na sitku i dodać do reszty składników. Zalać składniki ok 2 -3 litrami wody w garnku. Gotować ok 40-50 minut. Pić małymi porcjami. Można przelać do termosu, aby kompot był cały czas ciepły. W nocy, gdy poczujemy suchość – ciepły kompot będzie pod ręką.
Kompot z daktylami 2
Składniki:
√ 1-1,5 kg gruszek
√ ok. 10 owoców głożyny pospolitej
√ garść migdałów
√ cynamon, goździki
√ imbir
Herbata daktylowa
Wino z czerwonych daktyli wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu i ma wpływ na nasze dobre samopoczucie oraz stan ducha. Niedobór krwi może powodować niepokój, rozdrażnienie, niezadowolenie, a także bolesne miesiączki czy suchość skóry. Wino z czerwonych daktyli pite regularnie wspomoże pracę organizmu i pozytywnie wpłynie na pracę krwiobiegu.
Wino daktylowe
100 g daktyli chińskich,
butelka czerwonego wina wytrawnego,
jagody goji,
daktyle,
korzeń arcydzięgla,
pestki brzoskwini, korę cynamonowca
Wszystkie składniki zalać winem i odstawić w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach wino przecedzić.Owoce mozna zjeść.
Zmielone suszone owoce jujuba wykorzystać można jako
√ substytut kawy,
√ słodzik,
√ dodatek do wypieków,
√ dodatek do owsianki, puddingu.
Pasta daktylowa Medjool
Zalać daktyle gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Usunąć pestki. Odcedzić zostawiając ok. 1/3 wody i zmiksować blenderem.
Zastosowanie: - dodatek do owsianki, smoothie, zup i curry - dodatek do kawy - dodatek do wypieków 3/4 filiżanki pasty = 1 filiżanka brązowego cukru
Uwaga: Pasta powoduje ciemniejsze zabarwienie ciasta. Przechowywać pastę w lodówce (do 4 tygodni).
Syrop daktylowy
1 ½ szklanki daktyli
¼ cytryny (miąższ)
skórka z 1 cytryny
1 ½ szklanki gorącej wody
Napój energetyczny
DXN Black coffee,
karob, surowe kakao pasta / proszek lub pasta daktylowa
szczypta chilli
cynamon
kardamon
mleko owsiane (opcjonalnie)
Chlebek daktylowy do śniadania
1 szklanka posiekanych daktyli
1 łyżeczka sody
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy (DXN Black Coffee)
2 łyżki roztopionego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka posiekanych orzechów Pecan
Daktyle zalać gorącą kawą, dodać sodę i odstawić. Wymieszać masło, cukier i jajka. Następnie dodać mąkę, sól i miksturę daktylową. Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st. Po 5 min chlebek wyjąć z formy.
Przysmak owsiany z daktylami
300 g posiekanych daktyli
500 g wody
1 ½ łyżeczki sody
180 g płatków owsianych
2 łyżki nasion Chia, mielonego siemienia lnianego, nasion słonecznika
2 łyżki miodu
50 g czarnej czekolady lub karobu
Daktyle zalać wodą i gotować 15 min aż masa zgęstnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec w temp. 180 st ok. 30 min. Po przestudzeniu, polać ciasto roztopioną czekoladą.
Mufinki z daktylami
½ szklanki posiekanych daktyli
½ szklanki gorącej wody
¼ szklanki oliwy/masła
2 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Zalać migdały gorącą wodą i odstawić na 15 min. Wymieszać olej z cukrem, dodać jajko. Następnie mieszankę daktylową i pozostałe składniki. Nakładać masę do papierowych foremek do 2/3 wysokości. Piec w temp. 250 st 15-20 min.
Daktyle a’la praliny truflowe
✓ 300 g daktyli (zmielone)
✓ 100 g orzechów lub migdałów (zmielone)
✓ 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
✓ 3-4 łyżki mielonego ziarna kakaowca lub karobu
✓ Skórka z mandarynki (namoczona w wodzie)
✓ Żurawina W wersji dla dorosłych:
✓ 40 ml rumu (może być 80%)
Jeżeli masa jest za bardzo mokra można dodać jeszcze amarantusa, jeśli za sucha – trochę wody. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości raffaello. Można je obtoczyć w karobie, amarantusie, wiórkach kokosowych lub prażonym sezamie. Przechowujemy w lodówce.
Daktyle nadziewane
1. serek mascarpone i orzechy włoskie
2. miód i pistacje
3. kozi ser, orzechy włoskie i miód
4. pomarańcza i ser Ricotta
5. ser mascarpone, granat, miód
6. grecki jogurt, wanilia, jagody
7. masło orzechowe, czekolada
Zupa z krczakiem i daktylami
1 kg kurczaka zagrodowego
½ cebuli
2 cm świeżego imbiru
3 średniej wielkości marchewki
5 daktyli
3 łyżki stołowe jagód Goji
sól
Mięso gotować na wolnym ogniu ok.40 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 1 godzinę. 15 min przed końcem gotowania dodać jagody Goji i sól.
Napój daktylowy
60 g głożyny
250 ml wody
Owoce namczyć na 15 minut, po czym gotować przez 20 minut. Jeść 20-30 owoców i pić 50-80 ml napoju codziennie przez 3 dni. Działa leczniczo w stanach osłabionego lub zimnego żołądka, bólów żołądka i barku apetytu.
Pieczone/na parze gruszki z daktylami
1 duża gruszka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki świeżo startego imbiru
2 pokrojone suszone daktyle
1 łyżeczka orzeszków piniowych
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
sok z ½ pomarańczy (lub cytryny)
Keks z daktylami i jagodami Goji
5 jajek
250 g masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Kilka kropel aromatu rumowego
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
200 g rodzynek, moreli, daktyli, jagód Goji
3 łyżki soku z cytryny (lukier)1/4 szklanki cukru pudru
Daktylowy dip do sałatek
5 daktyli
1 szklanka gorącej wody (opcjonalnie)
1 szklanka majonezu
3 łyżki musztardy
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić zostawiając nieco płynu, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk
Jak wykorzystać Spirulinę w kuchni
Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. W pierwszej połowie XVI wieku hiszpański konkwistador Hernan Cortes odkrył, że starożytni Aztekowie uprawiali Spirulinę, którą sprzedawali po wysuszeniu miejscowej ludności. Nazywali ją “Tecuitlatl”.
Działanie Spiruliny na organizm było tak duże, że stanowiła podstawę diety wojowników i biegaczy azteckich. Ich siła i wytrzymałość zrobiły wrażenie na Cortesie.
Choć w Meksyku było wiele jezior, to warunki do uprawy Spiruliny były tylko w sodowym, mocno alkalicznym jeziorze Texcoco. Uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci zielonych ciasteczek.
Po zebraniu, algi wylewa się bezpośrednio do płytkich dołków w piasku, gdzie jest filtrowana i wstępnie suszona na słońcu. Spirulina jest tradycyjnym składnikiem diety ludzi Kenembou (Afryka) i stanowi podstawę wielu dań. Używa się jej do przygotowania sosów, je się ją również z ryżem, olejem czy mlekiem.
Spirulina jest niezwykle bogata w:
białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
węglowodany
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy
witaminy – A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, D, E, K
minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu
fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina
Firma DXN posiada własną farmę. Spirulina z basenu trafia bezpośrednio do miejsca, w którym przetwarzanie alg odbywa się przez tłoczenie na zimno. Zapewnia to zachowanie składników czynnych.
Tak właśnie powstaje dobrze przyswajalna spirulina.
Dobrym pomysłem jest dodawanie do sałatek niewielkiej ilości spiruliny, która ma właściwości chelatujące-ma zdolność wiązania chemicznego z niektórymi jonami metali. Dzięki temu usuniemy niechciane zanieczyszczenia wraz z moczem.
Truskawkowe Smoothie z Spiruliną
Składniki:
1 opakowanie truskawek
1 szklanka wody
4 tabletki DXN Spirulina (zmielone)
orzechy włoskie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Truskawki umieść w blenderze. Dodaj wodę i 4 zmielone tabletki Spiruliny DXN. Wymieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy i podawaj.
Zielony napój orzeźwiający
Składniki:
1 łyżeczka Spiruliny
około 350 ml soku z limonki.
Połączyć składniki, a następnie zamrozić miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.
Migdałowe Latte ze spiruliną
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka spiruliny
stewia, syrop słodowy, klonowy...
Hummus ze spiruliną
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej ale niezupełnie
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki tahini
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 łyżeczki soli
Hummus jest zwykle podawany z podpłomykami lub jako dodatek do falafeli, warzyw lub grillowanego kurczaka.
Makaron DXN ze spiruliną produkowany w procesie suszenia beztłuszczowego. Makaron jest aromatyczny, wolny od sztucznych barwników i środków aromatyzujących.
Innym dobrym sposobem na włączenie do diety bogatej w składniki odżywcze spiruliny jest dodanie niewielkiej ilości sproszkowanej spiruliny do sosów sałatkowych.
Sos sałatkowy na bazie oleju i octu:
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki octu DXN Vinaigrette
1 łyżeczkę musztardy Dijon,
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (lub szczyptę suszonych ziół),
szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki spiruliny w proszku.
Włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić pokrywkę i dobrze wstrząsnąć i włóż słoik do lodówki i odczekać co najmniej 30 minut przed podaniem.
Sos Vinaigrette
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
6 dużych ząbków czosnku
3 łyżki miodu
5-10ml DXN Vinaigrette
sól
Czosnek zetrzeć, dodać oliwę, miód i DXN Vinaigrette. Można wzbogacić smak dodając łyżkę musztardy lub majonezu. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Stosować do sałatek.
Spirulina Pesto
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (starte)
posiekana bazylia, zielona pietruszka, czosnaczek, pokrzywa...
zmielone orzechy nerkowca
starty ser Correggio di Parmigiano
Spożywanie spiruliny w zupach puree to świetny sposób na włączenie większej ilości glonów do swojej diety. Jest szczególnie dobrym dodatkiem do zielonych zup, takich jak zupy ze szpinakiem, brokułami, cukinią, boćwiną czy zielonym groszkiem. Aby chronić wrażliwe na ciepło składniki odżywcze, dodaj spirulinę do zupy dopiero pod koniec gotowania.
Kotleciki brokułowe ze spiruliną
Brokuł wrzucić do gotowanej wody na 2 min. Następnie mocno posiekać nożem aby powstała masa brokułowa. Pózniej wymieszać brokuły z 2 jajkami, 2/3 szklanki bułki tartej, 150 g żółtego sera, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, dużą garścią szczypiorku, chilli, solą, pieprzem i 1 miarką spiruliny. Odstawić masę na 15 minut. Uformować kuleczki i wykładać na blachę do pieczenia. Wypiekać 18-20 min w 200 stopniach.
Włączenie sproszkowanej spiruliny do domowych lodów miętowych lub pistacjowych to świetny sposób na nadanie spirulinie dobrego smaku. ¼ łyżeczki spiruliny dla subtelnego zielonego odcienia, lub ½ łyżeczki, aby lody miały głębszy zielony kolor. Najprostsze lody to zmiksowany, zamrożony banan.
Domowe batony energetyczne to idealna przekąska na wynos. Potrzebujemy składników, jak orzechy, nasiona, rodzynki, zboża i miód. A jeśli dodamy odrobinę spiruliny w proszku baton również zostanie doładowany składnikami odżywczymi.
Energetyczne przekąski na podróż, do szkoły, do pracy... ze spiruliną
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych orzechów, migdałów...
suszone śliwki, morele, rodzynki
1 rozgnieciony banan
1/2 szklanki mleka roślinnego
miód, syrop klonowy
starta gorzka czekolada
2 miarki spiruliny
1 łyż kakao/karobu
Połączyć składniki i odstawić na godzinę. Wymieszać blenderem. Formować kule i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych...
Jeszcze innym sposobem wykorzystania spiruliny w proszku jest przyprawianie nią popcornu. Możesz po prostu użyć kombinacji soli morskiej i sproszkowanej spiruliny lub możesz dodać inne smaczne przyprawy, takie jak chili w proszku, parmezan lub proszek czosnkowy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodaj mieszankę przypraw, gdy popcorn jest jeszcze ciepły i energicznie wstrząsaj, aż popcorn będzie równomiernie obtoczony.
Można również użyć spiruliny, aby dodać koloru i składników odżywczych do omletów i jajecznicy. Po prostu dodaj szczyptę sproszkowanej spiruliny do rozkłóconych jaj przed usmażeniem.
Spirulina a la tortilla
Roladki ze Spiruliną
Sernik na zimno ze spiruliną
Ciasto kokosowe „żółw” ze spiruliną
Ciasto:
7 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka spiruliny
1 banan
2 białka jajka
75ml mleka (napoju) kokosowego
Masa:
100g kaszy jaglanej
400ml mleka (napoju) kokosowego
3 łyżeczki stevi
kilka kiwi
Przygotowanie:
Ciasto
Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190st.
Masa:
Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią. Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i wyłozyć na wcześniej upieczony spód. Całość obłożyć plastrami kiwi - na kształt żółwia.
Ciasto biszkoptowe ze spiruliną
4 jajka
2 łyżki cukru
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
1 miarka spiruliny
Ubić pianę z białek, dodać żółtka, na koniec mąkę. Piec w temp. 190st ok. 45 minut.
Ciasto ze spiruliną
Spód
2 szklanki drobno zmielonych migdałów
1/3 szklanki daktyli (namoczone)
szczypta soli morskiej
1 – 2 łyż karobu lub kakao
Masa
Organiczne mleko kokosowe (puszka)
3 łyż. spiruliny
2 łyż. kakao lub karobu
3 łyż. oleju kokosowego
szczypta soli morskiej
stewia,
esencja waniliowa
1 łyż. syropu klonowego
Składniki na spód wymieszać mikserem i przełożyć do formy. Wszystkie składniki na masę wymieszać blenderem do uzyskania gładkości. Wlać tę płynną mieszaninę na spód i zamrozić na noc, lub co najmniej 4-6 godzin przed podaniem. Możesz zrezygnować ze spodu i wlać masę do małych misek i wstawić do lodówki na kilka godzin i mieć budyń. To jest boskie!
Kwaśne misiaczki ze spiruliną
Składniki:
1/2 szkl. świeżego sok z limonki (około 5 szt.)
2 łyżki surowego miodu
2 łyżki żelatyny
1 łyżeczka spiruliny
Sok z limonki i miód przełożyć do rondelka i gotować aż się miód rozpuści. Dodać spirulinę i powoli żelatynę, ciągle mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia! Utrzymuj ciepło na niskim poziomie. Napełnić foremki i wstawić do zamrażarki na 15 minut i gotowe.
Miód ze spiruliną
Właściwości: - miód wielokwiatowy jest szczególnie polecany w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych -wspomaga organizm przy astmie oskrzelowej atopowej (alergennej) lub katarze siennym. - spożywany regularnie wspomaga system odpornościowy i poprawia jego wydolność - zawiera naturalne, łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę i fruktozę), które są cennym źródłem energii i pomagają w pracy mięśnia sercowego Dodaj miód ze spiruliną do wody i stwórz niebieską lemoniadę. Idealnie sprawdzi się jako efektowny dodatek do owsianek, jaglanek, gofrów czy tostów.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar https://youtu.be/x3j9fV8CG_k
Grzyby medyczne w kuchni
Deser z nasion chia i Ganodermy/Cordicepsu
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki Ganodermy/Cordicepsu
owoce
Suche składniki zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować dowolnymi owocami, polać sropem lub musem owocowym - papaja, maliny, kiwi...
Pudding jabłkowy
Składniki:
1 łyżka żelatyny
1000 ml gorącej wody
50 gramów cukru
200 ml soku jabłkowego DXN
250 ml mleka
8 kostek lodu
Świeże plasterki jabłka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Dodaj żelatynę i cukier do gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw. W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy DXN, mleko i kostki lodu. Wlej mieszaninę żelatyny do mieszanki, wymieszaj aż lód się rozpuści. Wlej mieszaninę do formy, wstaw do lodówki do stężenia. Udekoruj pudding plasterkami jabłka i podawaj schłodzony.
Kogel mogel
Żółtko
Ganocelium (GL) 1g
ocet vinaigrette DXN - 3 krople
miód
Cocozhi, sproszkowane owoce jujube DXN
Kawa ZhiMocha z migdałami
Składniki:
1/3 filiżanki zaparzonej ZhiMocha
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 filiżanki prażonych migdałów posiekanych
Sposób przygotowania: Włożyć wszystkie składniki oprócz posiekanych migdałów do blendera. Dodać ekstrakt z migdałów i miksować jeszcze przez 10 sekund. Na koniec dodać posiekane migdały.
Kanapka z tuńczykiem z octem DXN Vinaigrette
Składniki:
4 łyżki - DXN Vinaigrette
1 puszka tuńczyka
1 mała posiekana cebula
2 plasterki pomidora
1 główka sałaty
4 kromki przetostowanego pieczywa
Sposób przygotowania: Wymieszaj DXN Vinaigrette z tuńczykiem. Włóż tuńczyka między dwie kromki białego chleba. Dodaj cebulę, plasterki pomidora i sałatę. Pokrój i podawaj według uznania.
Syrop DXN Vinaigrette i Roselle
Składniki:
2 łyżki DXN Vinaigrette
3 łyżki DXN Roselle Juice
250 ml wody Kostki lodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Dodać DXN Vinaigrette i Roselle Juice do 250 ml wody i dobrze wymieszać. Dodaj kostki lodu do soku i podawaj.
Owocowy poncz z Cordypine
Składniki:
5 łyżek DXN Vinaigrette
5 łyżek DXN Cordypine
1 średniej wielkości dowolny owoc (pokrojony w kostkę)
½ ogórka (pokrojonego w kostkę)
Cukier (według smaku)
Sposób przygotowania:Wymieszać DXN Vinaigrette i Cordypine w dużej misce do ponczu. Dodaj cukier zgodnie ze swoim upodobaniem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści..Dodaj owoce, kostki ogórka i dobrze wymieszaj. I podawaj.
Ciasto z DXN Lingzhi Coffee 3-In-1
Składniki:
2 saszetki DXN Lingzhi Coffee 3-in-1
¾ szklanki gorącej wody
1 ¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki oleju roślinnego
6 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
56 g gorzkiej, startej czekolady
Rozpuścić DXN Lingzhi Coffee w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Do miski wspypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić dołek w środku, dodać olej, żółtka, esencję waniliową i schłodzoną kawę. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką na gładką masę. Utrzeć jajka ze śmietaną. Wymieszać składniki, dodać startą czekoladę. Piec w temp. 180st.C ok. 60 - 70 minut.
Sernik z DXN Lingzhi Coffee 3-in-1
Składniki:
Spód:
200g herbatników - pokruszonych
60g roztopionego masła
Wierzch:
500g kremowego sera, w temperaturze pokojowej
80g cukru pudru
sok z 1 cytryny
3 saszetki DXN Lingzhi Coffee 3-in-1
3 łyżki żelatyny
Galaretka z DXN ZhiCafe
Składniki:
2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
2 saszetki ZhiCafe
Zalać DXN ZhiCafe wodą, dodać cukier i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Rozpuścić żelatynę w ½ szklanki gorącej kawy. Następnie dodać do pozostałej części kawy i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.
Bułeczki z kremem z DXN Black Coffee
Składniki:
Ciasto na bułki:
4 szklanki mąki
50g solonego masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego pełnego mleka
1/2 łyżeczki soli (rozpuszczonej w mleku)
1 utarte żółtko 1
łyżeczka zimnej wody
Krem
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
4 saszetki czarnej kawy DXN
100g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól
Napełnić bułeczki kremem po wystudzeniu.
Ciasto maślane z DXN Vita Café
Składniki:
300g masła
100g cukru trzcinowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 saszetki DXN Vita Café
5 jajek
300g mąki
2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Spód i boki 22cm formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Zmiksuj masło, cukier i esencję waniliową na lekką i puszystą masę. Dodaj jajka i dobrze ubij. Równomiernie wymieszać z mąką i sodą. Wlej mieszaninę do przygotowanej formy i zrób niewielkie zagłębienie na środku ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Tarta serowa z DXN Zhi Mocha
Ciasto kruche:
125 g masła
½ łyżeczki soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
250 g mąki pszennej
Masa serowa:
250 g serka śmietankowego
80 g masła
50 g cukru trzcinowego
3 jajka
80 ml mleka
40 g mąki kukurydzianej
120g śmietany
2 saszetki Zhi Mocha
Sposób przygotowania: Dodać starte masło do mąki i wymieszać. Dodać cukier i sól. Dodaj zimną wodę i żółtko i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać cienkie i gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyłóż spód formy ciastem. Piec w temperaturze 180 ° C przez 8 minut W tym czasie utrzyj ser, masło i cukier na lekką konsystencję. Następnie dodaj jajka, mleko, DXN Zhi Mocha i mąkę kukurydzianą. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25 minut. Po ostudzeniu wstaw tartę do lodówki. Podawać tartę schłodzoną.
Duszone żeberka z Ganoderma lucidum i Lion's Mane
Tonik na wiosnę, który chroni wątrobę i żołądek
Składniki:
8 gram Ganoderma lucidum (zarodniki i całe grzyby),
20 gram Lion's Mane (całe grzyby),
200 gramów żeberek
3 plasterki imbiru
Oczyścić i namoczyć grzyby, pokroić żeberka w kostkę,zalać wodą, gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, pod koniec gotowania doprawić i wrzucić proszek z zarodników do zupy. Zupa reguluje i wzmacnia śledzionę i żołądek. Nadaje się do łagodzenia objawów zastoju qi wątroby, problemów żołądkowo-jelitowych i przygnębienia. Nie nadaje się dla osób z częstym oddawaniem moczu i nokturią.
Owsianka z Ganodermą
Składniki:
Płatki owsiane
Mleko
Rodzynki
Owoce goji
Orzechy
Owoce - jabłka, banany, maliny...
Miód do smaku
Ganodermą
Deser z płatkami owsianymi
1/2 szklanki płatków owsianych
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżka nasion chia
2 łyżki wiórków kokosowych
1 miarka Cordicepsu/ Ganocelium DXN
Rozdrobnione kawałki gorzkiej czekolady
Posiekane migdały
2 łyżki syropu klonowego/miodu
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymoieszać. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Krem jajeczny z grzybnią Ganoderma lucidum jest aromatyczny, gładki i odżywia skórę.
Składniki:
2 gramy grzybni Ganoderma lucidum,
2 jajka
250 ml mleka
sól
Ubić pianę, dodać żółtka i mleko, wymieszać i gotować na parze w kąpieli wodnej. Następnie dodaj zarodniki. To przysmak zarówno dla starszych, jak i dla młodych.
Sexi trufle z Cordicepsem DXN
Składniki:
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 miarka Cordycepsu DXN
1 saszetka DXN Black Coffee
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
300g słodko-gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól
1/4 szklanki surowego kakao w proszku
1/4 szklanki nasion konopnych
Podgrzać mleko kokosowe. Zdjąć z ognia. Dodaj cayenne, cordyceps i odrobinę soli. Po wymieszaniu dodaj syrop klonowy i startą czekoladę, nasina konopne oraz kolejną szczyptę soli. Mieszać, aż mieszanina będzie gładka, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stwardnienia. Następnie wymieszaj w naczyniu kakao i szczyptę soli. Uformowane kule wrzuć do miski z kakao i wymieszaj. Można przechowywać w lodówce do czterech dni.
DXN Myco Veggie:
1.1 miarka DXN Myco Veggie na szklankę zimnej lub ciepłej wody co najmniej 30 min przed posiłkiem.
2.1 miarka DXN Myco Veggie na szklankę soku, np. DXN kiwi juice, DXN Morinzhi lub DXN Cordipine. Można również użyć innego ulubionego naturalnego soku.
3.Można dodać do DXN Cocozhi lub ulubionych płatków zbożowych.
4.Można dodać do zielonej sałaty.
5.Można dodać do jogurtu albo do sałatki z ogórka i czosnku.
6.Można łączyć z DXN Reishi Powder, DXN Morinzhi lub DXN Morinzyme, zalać szklanką wody i pić rano lub pół godziny przed posiłkiem.
7.Można dodawać do zup.
8.Można dodać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, nieco DXN Morinzhi i soli aby uzyskać w ten sposób dressing do sałatek.
9.Można połączyć z mlekiem, płatkami zbożowymi, kukurydzianymi czy otrębami.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk
Sztuka gotowania późnym latem
Późnym latem warzywa są bardzo dojrzałe i w dużym wyborze. Warto je zmieniać, aby jak najbardziej urozmaicić jadłospis. Zjadajmy warzywa zarówno na surowo, jak i w postaci potraw gotowanych na parze, duszonych w małej ilości wody, blanszowanych. Warzywa kroi się na duże i grubsze kawałki i układa warstwami do gotowania lub duszenia. W ten sposób uzyskuje się bardziej słodki smak. Dzięki temu potrawa ma bardziej wyraziste właściwości Przemiany Ziemi (śledziona i żołądek). Można też gotować w szybkowarze. Dotyczy to zwłaszcza warzyw strączkowych i n niektórych bardziej twardych zbóż (orkisz, pszenica, ryż). Zboża harmonizują cały organizm, działają odżywczo i wzmacniająco. Wiążą toksyczne substancje i złogi w ciele i sprzyjają ich wydalaniu. Zaletą zbóż je ich powolne trawienie, dzięki czemu nie odczuwa się głodu przez ok. 3-4 godziny. Dlatego są doskonałym pokarmem przy odchudzaniu. Niestety osoby z osłabionym układem pokarmowym nie najlepiej je trawią (zwłaszcza pęczak, pszenicę, orkisz, grykę). Dobrymi sposobami są:
Kasza jaglana i kukurydziana ( zwłaszcza w formie polenty) najskuteczniej wzmacniają narządy Przemiany Ziemi.
Oprócz zbóż gotujemy w tym czasie zupy, lecz nieco bardziej gęste niż latem, lekkie potrawy zbożowo-warzywne, leczo, makarony z warzywami, dania z dodatkiem warzyw strączkowych. Dania wzbogacamy, dodając przy końcu gotowania czy duszenia niewielką ilość roślin zielonych, które mają szczególne znaczenie dla organizmu. Są to liście różnych warzyw: brokułów, rzodkiewek, kalarepy, selera, pietruszki, a także świeże zioła uprawne i dziko rosnące.
Gotowane, łagodnie słodkie, pożywne i sycące potrawy powinny stanowić większą część posiłku. Tak przygotowane jedzenie wzmacnia żołądek i śledzionę oraz równoważy cały organizm. Jakiś czas po posiłku pijemy ciepłe, nigdy zimne napoje. Po zimnym napoju żołądek nie może pobierać energii z pożywienia. Dla ludzi z dolegliwościami trawiennymi bardzo wskazane jest picie gorącej wody (czasami ze świeżym imbirem).
Słodycze, ciasta i soki spożywane w nadmiarze osłabiają śledzionę. Pociąg do słodyczy jest oznaką słabego trawienia i nierównowagi w organizmie. Spożywanie ciepłych, zharmonizowanych posiłków, składających się ze zbóż, warzyw i roślin strączkowych, sprawia, że skłonność ta po pewnym czasie mija. Stabilizuje się poziom cukru we krwi i polepsza samopoczucie. Jeśli nadal nęcą nas słodkie rzeczy, to wybierajmy raczej suszone owoce oraz nasiona dyni i słonecznika jako przekąski.
Naturalna słodycz późnego lata zawiera się w różnorodnych odmianach dyni (zwłaszcza pieczona jest bardzo słodka), marchwi, kukurydzy, pietruszce, morelach i innych. Dopiero po wyeliminowaniu sztucznego smaku cukru możemy docenić bogactwo smaków produktów naturalnych.
Przemianie Ziemi odpowiadają różne metody konserwowania pożywienia, zwłaszcza za pomocą miodu lub słodu (dżemy, kompoty, soki, owoce kandyzowane) lub oleju wyciskanego na zimno (oleje ziołowe). Wysokiej klasy tłuszcze, jak oleje tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz masło (niepasteryzowane) posiadają właściwości budujące, odżywcze i dostarczają energii ciału. Pamiętajmy, aby używać ich w niedużych ilościach, ale codziennie.
W chłodnych porach roku dodawane do potraw sklarowane masło bardzo dobrze rozgrzewa narządy trawienne i usprawnia ich funkcje.
Warzywne pulpeciki
2 szklanki startych warzyw (marchew, pietruszka, seler)
½ szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki zmielonych migdałów
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki świeżych posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka)
2 jajka
Sól, pieprz
2 łyżki sezamu, tarta bułka
Warzywa zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż na patelni, aż warzywa się zrumienią. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i formuj kotleciki. Obtocz w tartej bułce z sezamem i smaż na wolnym ogniu. Podawaj z dowolną surówką, sosem pomidorowym, cebulowym.
Krem bananowo-figowy
4 banany
15 dkg suszonych fig
1 łyżeczka soku z imbiru
Sól
Sok z cytryny
Do posypania:
1 łyżeczka kakao lub naturalnej kawy
¼ szklanki sezamu
Źródło: Bożena Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"