^Powrót na górę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

goji

Jagody Goji - kulinarne propozycje

 

Owoce goji, inaczej owoce kolcowoju, pozyskiwane są przede wszystkim z kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinese L.). Rośliny te należą do psiankowatych (Solanaceae) i występują przede wszystkim w Azji, szczególnie w Chinach, Tybecie i Mongolii.

 

Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods.

Owoce Goji są bardzo odżywcze. Zawierają:

1,0% tłuszczu;

10,2% białka;

64,3% węglowodanów;

7,0% błonnika (3% stanowi błonnik rozpuszczalny, a ok. 9% błonnik nierozpuszczalny).

 

20 g suszonych owoców pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania (25 g/dzień) osoby dorosłej na błonnik pokarmowy.

Jagody goji zawierają 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Ponadto:

√ żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, magnez, potas, mangan, sód,

√ witaminy A,C, E, D, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B4, B12)

√ beta-karoten,

√ kwasy tłuszczowe,

√ błonnik

 

Jagody goji zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 gramach suszonych owoców. Klasyfikowane są jako jedno z cenniejszych, naturalnych źródeł kwasu askorbinowego.

Owoce goji od dawna stosowane są przez medycynę wschodu w dolegliwościach serca, wątroby czy nadciśnieniu tętniczym. Obecnie wśród najważniejszych kierunków działania Goji wymienia się:

√ Poprawę wzroku;

√ Regulację poziomu cukru we krwi;

√ Regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów;

√ Podnoszenie odporności;

√ Wzmacnianie stawów;

√ Profilaktykę chorób nowotworowych.

Owoce goji zwiększają poziom HDL („dobry cholesterol) i obniżają LDL („zły cholesterol), obniżają całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Owoce mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie korzystnie działa na stan włosów i skóry.

Jagody goji spowalniają proces starzenia i są określane jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe, reumatyczne i dolegliwości żołądkowe.

Owoce kolcowoju są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły.

Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.

batSuszone owoce idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je dodawać do ciast, pieczywa i batoników. Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

 

 

 

jogSuszone owoce goji sprawdzą się m.in. jako składnik odżywczych, antyoksydacyjnych koktajli, np. z mleka roślinnego, owoców i dodatkiem odpowiednich przypraw o działaniu przeciwzapalnym m.in. kurkuminy lub piperyny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

szkGoji Berry Smoothie

1 szklanka mleka owsianego

½ banana

¼ szklanki Goji (namoczonych)

1 łyżka stołowa masła migdałowego

1 łyżka stołowa mielonego siemienia

½ łyżeczka cynamonu świeży imbir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

burSmoothie z buraczkami i owocami Goji

1 szklanka wody kokosowej

½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

½ szklanki wiśni (świeżych lub mrożonych)

½ szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)

1 łyżka stołowa Goji

1 mały burak ½ małej marchewki

 

trusSmoothie truskawkowe

2 łyżki stołowe owoców Goji

1 szklanka truskawek

2 łyżeczki miodu

2 szklanki mleka migdałowego

 

 

 

 

 

  

manMango, Goji Smoothie

4 łyżki stołowe jagód Goji (namoczonych na noc)

3 łyżki stołowe orzechów nerkowca (namoczonych na noc)

500 ml mango

500 ml wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

avoAwokado smoothie

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa jagód Goji

10 malin

10 bezpestkowych winogron

2 małe różyczki brokuła

¼ mały burak

½ awokado

½ szklanki greckiego jogurtu

woda

 

 

 

 

 

 

 

  

tumblr nmip9t2Caq1r1d04qo1 640Koktajl owocowy z jagodami goji

3 mango,

ananas,

3 banany,

80 g jagód goji,

kilka listków świeżej mięty

Mango myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Ananasa również obieramy i kroimy. Do blendera przekładamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami goji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

supeSuperfood na śniadanie

1 ½ szklanki mleka orzechowego lub innego

2 pokrojone banany

1 szklanka mieszanki owoców (jagody, truskawki, jeżyny, maliny)

2 łyżki stołowe surowego kakao w proszku

2 łyżki stołowe masła migdałowego lub innego

2 łyżki stołowe owoców Goji

1 łyżka stołowa nasion konopii, chia lub siemienia lnianego

¼ łyżeczki cynamonu

sól morska

do dekoracji- kakao, płatki kokosowe, posiekane orzechy, świeże owoce, granola

 

 

ciaŚniadaniowe ciasteczka z jagodami Goji

½ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki roztopionego oleju kokosowego

1 jajko

1 szklanka pełnoziarnistej mąki

1 łyżka stołowa mielinego siemienia lnianego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

⅓ posiekanych orzechów włoskich

¼ szklanki jagód Goji

3 łyżki stołowe kakao

2 łyżki stołowe nasion konopii

 

532005251Gorący napój z jagodami goji

wrzątek,

dwie łyżeczki jagód goji, i

mbir, pół cytryny.

Do filiżanki lub kubka wsypujemy jagody goi, kilka kawałków imbiru i wlewamy sok z połowy cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy.

   

kuKulki owsiane z jagodami goji

200 g płatków owsianych,

50 g otrębów owsianych,

2 łyżki zmielonych daktyli,

50 g jagód goji,

50 g obranych i posiekanych pistacji,

1 łyżeczka mielonego cynamonu,

pół łyżeczki mielonego imbiru,

150 ml kefiru.

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie masa powinna być kleista i łatwa do uformowania. Jeżeli jednak będzie za sucha warto dodać trochę kefiru, a jeśli za rzadka - płatków lub otrębów owsianych. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy tworzymy kulki, przypominające wielkością orzecha włoskiego i układamy je na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy je 15-20 minut.

   

kuleKule owsiane:

1 szklanka płatków owsianych

⅓ szklanki mielonego siemienia lnianego

½ szklanki masła orzechowego

1 łyżka stołowa kakao

¼ szklanki wody

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

sól

do obtoczenia-Quinoa, sproszkowany burak, cynamon, kakao

 

 

Kule z ciecierzycy:

puszka ciecierzycy

½ szklanki mąki migdałowej

⅓ szklanki masła z nerkowców wanilia,

sól, kakao,

do obtoczenia-jagody goji, cynamon, kakao

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, uformować kule, obtoczyć, przełożyć na papier i schłodzić w lodówce.

  

sezSezamki z jagodami goji

300 g sezamu,

70 g jagód goji,

250 ml miodu,

2 krople zapachu waniliowego,

łyżka masła.

Na suchej patelni prażymy sezam do momentu aż się zarumieni. Do garnka wlewamy miód i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody goji. Mieszamy energicznie i wylewamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem od góry i wałkujemy do uzyskania preferowanej grubości. Zdejmujemy papier z góry, a sezam kroimy na dowolne kawałki.

 

 

 

 

 

  

batoBatony z masłem orzechowym i jagodami goji

100 g migdałów,

200 g suszonych daktyli,

150 ml mleka kokosowego z puszki,

150 g masła orzechowego,

4 łyżki kakao,

2 łyżki jagód goji

Migdały prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną, mielimy je blenderem. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Miksujemy mleko kokosowe, masło i odsączone daktyle. Do masy dodajemy mąkę i kakao i miksujemy. Masę przekładamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kremu pokrywamy jagodami i migdałami. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie kroimy na małe prostokąty.

 

 

 

 

 

 

marcCiasto marchewkowe z Goji

50 g brązowego cukru

2 jajka

125 ml oleju rzepakowego

3 duże starte marchwie

50 g jagód Gogi

150 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

30 ml syropu klonowego

 

 

  

salSałatka z soczewicą i jagodami goji

2 szklanki zielonej soczewicy,

1 duża czerwona cebula,

0,5 szklanki suszonych jagód goji,

0,5 szklanki suszonych śliwek,

0,25 szklanki kaparów,

0,5 szklanki ulubionych orzechów.

1/3 szklanki oliwy z oliwek,

1 łyżka miodu

1 łyżka ostrej musztardy,

sól, pieprz, słodka papryka, kolendra

Gotujemy soczewicę i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki dzielimy na ćwiartki. Jagody goji płuczemy gorącą wodą i odcedzamy. Odciskamy kapary. Orzechy kroimy i prażymy kilka minut na suchej patelni. W misce mieszamy cebulę, soczewicę, jagody, śliwki, kapary oraz orzechy. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy ostrą musztardę oraz przyprawy w dowolnej ilości. Dokładnie mieszamy i całość wylewamy na soczewicę połączoną z innymi produktami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

 

 

daNalewka wiecznej młodości z jagód goji

1 szklanka jagód goji,

1 litr wódki 40%,

4-6 łyżek miodu.

Jagody wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 40% wódką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące. Bardzo ważne by codziennie wstrząsnąć słoikiem. CZYM DŁUŻEJ STOI TYM LEPIEJ. Po upływie 60 dni przecedzamy nalewkę, dodajemy 4 lub 6 łyżek miodu, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka wspaniale smakuje dodana do herbaty.

 

 

 

 

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk

 

Copyright © 2014.GABINET TERAPII NATURALNYCH
I DIAGNOSTYKI ORGANIZMU Pabianice.