Jagody Goji - kulinarne propozycje
Owoce goji, inaczej owoce kolcowoju, pozyskiwane są przede wszystkim z kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinese L.). Rośliny te należą do psiankowatych (Solanaceae) i występują przede wszystkim w Azji, szczególnie w Chinach, Tybecie i Mongolii.
Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods.
Owoce Goji są bardzo odżywcze. Zawierają:
1,0% tłuszczu;
10,2% białka;
64,3% węglowodanów;
7,0% błonnika (3% stanowi błonnik rozpuszczalny, a ok. 9% błonnik nierozpuszczalny).
20 g suszonych owoców pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania (25 g/dzień) osoby dorosłej na błonnik pokarmowy.
Jagody goji zawierają 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Ponadto:
√ żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, magnez, potas, mangan, sód,
√ witaminy A,C, E, D, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B4, B12)
√ beta-karoten,
√ kwasy tłuszczowe,
√ błonnik
Jagody goji zawierają aż 2500 mg witaminy C w 100 gramach suszonych owoców. Klasyfikowane są jako jedno z cenniejszych, naturalnych źródeł kwasu askorbinowego.
Owoce goji od dawna stosowane są przez medycynę wschodu w dolegliwościach serca, wątroby czy nadciśnieniu tętniczym. Obecnie wśród najważniejszych kierunków działania Goji wymienia się:
√ Poprawę wzroku;
√ Regulację poziomu cukru we krwi;
√ Regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów;
√ Podnoszenie odporności;
√ Wzmacnianie stawów;
√ Profilaktykę chorób nowotworowych.
Owoce goji zwiększają poziom HDL („dobry cholesterol) i obniżają LDL („zły cholesterol), obniżają całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
Owoce mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie korzystnie działa na stan włosów i skóry.
Jagody goji spowalniają proces starzenia i są określane jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe, reumatyczne i dolegliwości żołądkowe.
Owoce kolcowoju są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły.
Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.
Suszone owoce idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je dodawać do ciast, pieczywa i batoników. Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.
Suszone owoce goji sprawdzą się m.in. jako składnik odżywczych, antyoksydacyjnych koktajli, np. z mleka roślinnego, owoców i dodatkiem odpowiednich przypraw o działaniu przeciwzapalnym m.in. kurkuminy lub piperyny.
Goji Berry Smoothie
1 szklanka mleka owsianego
½ banana
¼ szklanki Goji (namoczonych)
1 łyżka stołowa masła migdałowego
1 łyżka stołowa mielonego siemienia
½ łyżeczka cynamonu świeży imbir
Smoothie z buraczkami i owocami Goji
1 szklanka wody kokosowej
½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
½ szklanki wiśni (świeżych lub mrożonych)
½ szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka stołowa Goji
1 mały burak ½ małej marchewki
Smoothie truskawkowe
2 łyżki stołowe owoców Goji
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki miodu
2 szklanki mleka migdałowego
Mango, Goji Smoothie
4 łyżki stołowe jagód Goji (namoczonych na noc)
3 łyżki stołowe orzechów nerkowca (namoczonych na noc)
500 ml mango
500 ml wody
Awokado smoothie
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa jagód Goji
10 malin
10 bezpestkowych winogron
2 małe różyczki brokuła
¼ mały burak
½ awokado
½ szklanki greckiego jogurtu
woda
Koktajl owocowy z jagodami goji
3 mango,
ananas,
3 banany,
80 g jagód goji,
kilka listków świeżej mięty
Mango myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Ananasa również obieramy i kroimy. Do blendera przekładamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami goji.
Superfood na śniadanie
1 ½ szklanki mleka orzechowego lub innego
2 pokrojone banany
1 szklanka mieszanki owoców (jagody, truskawki, jeżyny, maliny)
2 łyżki stołowe surowego kakao w proszku
2 łyżki stołowe masła migdałowego lub innego
2 łyżki stołowe owoców Goji
1 łyżka stołowa nasion konopii, chia lub siemienia lnianego
¼ łyżeczki cynamonu
sól morska
do dekoracji- kakao, płatki kokosowe, posiekane orzechy, świeże owoce, granola
Śniadaniowe ciasteczka z jagodami Goji
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 jajko
1 szklanka pełnoziarnistej mąki
1 łyżka stołowa mielinego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
⅓ posiekanych orzechów włoskich
¼ szklanki jagód Goji
3 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe nasion konopii
Gorący napój z jagodami goji
wrzątek,
dwie łyżeczki jagód goji, i
mbir, pół cytryny.
Do filiżanki lub kubka wsypujemy jagody goi, kilka kawałków imbiru i wlewamy sok z połowy cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy.
Kulki owsiane z jagodami goji
200 g płatków owsianych,
50 g otrębów owsianych,
2 łyżki zmielonych daktyli,
50 g jagód goji,
50 g obranych i posiekanych pistacji,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
150 ml kefiru.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie masa powinna być kleista i łatwa do uformowania. Jeżeli jednak będzie za sucha warto dodać trochę kefiru, a jeśli za rzadka - płatków lub otrębów owsianych. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy tworzymy kulki, przypominające wielkością orzecha włoskiego i układamy je na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy je 15-20 minut.
Kule owsiane:
1 szklanka płatków owsianych
⅓ szklanki mielonego siemienia lnianego
½ szklanki masła orzechowego
1 łyżka stołowa kakao
¼ szklanki wody
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
sól
do obtoczenia-Quinoa, sproszkowany burak, cynamon, kakao
Kule z ciecierzycy:
puszka ciecierzycy
½ szklanki mąki migdałowej
⅓ szklanki masła z nerkowców wanilia,
sól, kakao,
do obtoczenia-jagody goji, cynamon, kakao
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, uformować kule, obtoczyć, przełożyć na papier i schłodzić w lodówce.
Sezamki z jagodami goji
300 g sezamu,
70 g jagód goji,
250 ml miodu,
2 krople zapachu waniliowego,
łyżka masła.
Na suchej patelni prażymy sezam do momentu aż się zarumieni. Do garnka wlewamy miód i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody goji. Mieszamy energicznie i wylewamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem od góry i wałkujemy do uzyskania preferowanej grubości. Zdejmujemy papier z góry, a sezam kroimy na dowolne kawałki.
Batony z masłem orzechowym i jagodami goji
100 g migdałów,
200 g suszonych daktyli,
150 ml mleka kokosowego z puszki,
150 g masła orzechowego,
4 łyżki kakao,
2 łyżki jagód goji
Migdały prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną, mielimy je blenderem. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Miksujemy mleko kokosowe, masło i odsączone daktyle. Do masy dodajemy mąkę i kakao i miksujemy. Masę przekładamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kremu pokrywamy jagodami i migdałami. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie kroimy na małe prostokąty.
Ciasto marchewkowe z Goji
50 g brązowego cukru
2 jajka
125 ml oleju rzepakowego
3 duże starte marchwie
50 g jagód Gogi
150 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
30 ml syropu klonowego
Sałatka z soczewicą i jagodami goji
2 szklanki zielonej soczewicy,
1 duża czerwona cebula,
0,5 szklanki suszonych jagód goji,
0,5 szklanki suszonych śliwek,
0,25 szklanki kaparów,
0,5 szklanki ulubionych orzechów.
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy,
sól, pieprz, słodka papryka, kolendra
Gotujemy soczewicę i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki dzielimy na ćwiartki. Jagody goji płuczemy gorącą wodą i odcedzamy. Odciskamy kapary. Orzechy kroimy i prażymy kilka minut na suchej patelni. W misce mieszamy cebulę, soczewicę, jagody, śliwki, kapary oraz orzechy. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy ostrą musztardę oraz przyprawy w dowolnej ilości. Dokładnie mieszamy i całość wylewamy na soczewicę połączoną z innymi produktami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Nalewka wiecznej młodości z jagód goji
1 szklanka jagód goji,
1 litr wódki 40%,
4-6 łyżek miodu.
Jagody wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 40% wódką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące. Bardzo ważne by codziennie wstrząsnąć słoikiem. CZYM DŁUŻEJ STOI TYM LEPIEJ. Po upływie 60 dni przecedzamy nalewkę, dodajemy 4 lub 6 łyżek miodu, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka wspaniale smakuje dodana do herbaty.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk