Owoce jujube w kuchni
Nazwa pospolita - Jujube
Nazwa polska - Głożyna pospolita
Nazwa botaniczna - Ziziphus jujuba
Nazwa chińska - Da Zao
Ponieważ suszone owoce głożyny swoim wyglądem bardzo przypominają owoce daktylowca, potocznie mówi się o nich “chińskie daktyle”.
Wschodnia medycyna ludowa traktuje daktyle, jako naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii, jako lek na wyniszczenie i wycieńczenie organizmu.
Badania potwierdzają działanie:
* przeciwnowotworowe
* przeciwzapalne
* antyoksydacyjne
* przeciwalergiczne
* wzmacniające układ odpornościowy, nerwowy
* regulujące funkcje żołądkowo-jelitowe;
* regulujące równowagę flory jelitowej;
* regulujące metabolizm
Amerykańscy naukowcy donoszą, że regularne spożywanie suszonych daktyli chroni przed nowotworem trzustki.
Badania na szczurach wykazują, że wyciągi Ziziphus Jujube podnoszą zdolności reprodukcyjne, zwiększają ruchliwość plemników i integralność błony komórkowej.
Daktyle zawierają wiele cennych składników, jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają też witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B. Są źródłem salicylanów- związków, którym zawdzięczamy działanie aspiryny; Zawierają aminokwasy, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, alkaloidy, triterpeny, polisacharydy.
Badania in vitro wskazują, iż zawarte w chińskich daktylach polisacharydy mogą przyczyniać się do profilaktyki i/lub eliminacji anemii.
Owoc jujube może być zalecany obficie miesiączkującym kobietom, osobom aktywnie uprawiającym sport i spożywającym ograniczone ilości spożywczych źródeł żelaza, np. weganom oraz wegetarianom.
Owoce bogate są w cukry proste, bardzo szybko wchłaniane są przez organizm, co daje dużo energii, ale na krótko. Dlatego należy je jeść głównie przed lub po wysiłku.
Nawilżający kompot z daktylami - infekcja, ból gardła, uczucie suchości, chrypka
Składniki:
3 gruszki
2 daktyle DA ZAO
łyżeczka białego ryżu
Pokroić gruszki i daktyle. Przepłukać łyżeczkę ryżu na sitku i dodać do reszty składników. Zalać składniki ok 2 -3 litrami wody w garnku. Gotować ok 40-50 minut. Pić małymi porcjami. Można przelać do termosu, aby kompot był cały czas ciepły. W nocy, gdy poczujemy suchość – ciepły kompot będzie pod ręką.
Kompot z daktylami 2
Składniki:
√ 1-1,5 kg gruszek
√ ok. 10 owoców głożyny pospolitej
√ garść migdałów
√ cynamon, goździki
√ imbir
Herbata daktylowa
Wino z czerwonych daktyli wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu i ma wpływ na nasze dobre samopoczucie oraz stan ducha. Niedobór krwi może powodować niepokój, rozdrażnienie, niezadowolenie, a także bolesne miesiączki czy suchość skóry. Wino z czerwonych daktyli pite regularnie wspomoże pracę organizmu i pozytywnie wpłynie na pracę krwiobiegu.
Wino daktylowe
100 g daktyli chińskich,
butelka czerwonego wina wytrawnego,
jagody goji,
daktyle,
korzeń arcydzięgla,
pestki brzoskwini, korę cynamonowca
Wszystkie składniki zalać winem i odstawić w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach wino przecedzić.Owoce mozna zjeść.
Zmielone suszone owoce jujuba wykorzystać można jako
√ substytut kawy,
√ słodzik,
√ dodatek do wypieków,
√ dodatek do owsianki, puddingu.
Pasta daktylowa Medjool
Zalać daktyle gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Usunąć pestki. Odcedzić zostawiając ok. 1/3 wody i zmiksować blenderem.
Zastosowanie: - dodatek do owsianki, smoothie, zup i curry - dodatek do kawy - dodatek do wypieków 3/4 filiżanki pasty = 1 filiżanka brązowego cukru
Uwaga: Pasta powoduje ciemniejsze zabarwienie ciasta. Przechowywać pastę w lodówce (do 4 tygodni).
Syrop daktylowy
1 ½ szklanki daktyli
¼ cytryny (miąższ)
skórka z 1 cytryny
1 ½ szklanki gorącej wody
Napój energetyczny
DXN Black coffee,
karob, surowe kakao pasta / proszek lub pasta daktylowa
szczypta chilli
cynamon
kardamon
mleko owsiane (opcjonalnie)
Chlebek daktylowy do śniadania
1 szklanka posiekanych daktyli
1 łyżeczka sody
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy (DXN Black Coffee)
2 łyżki roztopionego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka posiekanych orzechów Pecan
Daktyle zalać gorącą kawą, dodać sodę i odstawić. Wymieszać masło, cukier i jajka. Następnie dodać mąkę, sól i miksturę daktylową. Piec ok. 1 godz. w temp. 175 st. Po 5 min chlebek wyjąć z formy.
Przysmak owsiany z daktylami
300 g posiekanych daktyli
500 g wody
1 ½ łyżeczki sody
180 g płatków owsianych
2 łyżki nasion Chia, mielonego siemienia lnianego, nasion słonecznika
2 łyżki miodu
50 g czarnej czekolady lub karobu
Daktyle zalać wodą i gotować 15 min aż masa zgęstnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec w temp. 180 st ok. 30 min. Po przestudzeniu, polać ciasto roztopioną czekoladą.
Mufinki z daktylami
½ szklanki posiekanych daktyli
½ szklanki gorącej wody
¼ szklanki oliwy/masła
2 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Zalać migdały gorącą wodą i odstawić na 15 min. Wymieszać olej z cukrem, dodać jajko. Następnie mieszankę daktylową i pozostałe składniki. Nakładać masę do papierowych foremek do 2/3 wysokości. Piec w temp. 250 st 15-20 min.
Daktyle a’la praliny truflowe
✓ 300 g daktyli (zmielone)
✓ 100 g orzechów lub migdałów (zmielone)
✓ 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
✓ 3-4 łyżki mielonego ziarna kakaowca lub karobu
✓ Skórka z mandarynki (namoczona w wodzie)
✓ Żurawina W wersji dla dorosłych:
✓ 40 ml rumu (może być 80%)
Jeżeli masa jest za bardzo mokra można dodać jeszcze amarantusa, jeśli za sucha – trochę wody. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości raffaello. Można je obtoczyć w karobie, amarantusie, wiórkach kokosowych lub prażonym sezamie. Przechowujemy w lodówce.
Daktyle nadziewane
1. serek mascarpone i orzechy włoskie
2. miód i pistacje
3. kozi ser, orzechy włoskie i miód
4. pomarańcza i ser Ricotta
5. ser mascarpone, granat, miód
6. grecki jogurt, wanilia, jagody
7. masło orzechowe, czekolada
Zupa z krczakiem i daktylami
1 kg kurczaka zagrodowego
½ cebuli
2 cm świeżego imbiru
3 średniej wielkości marchewki
5 daktyli
3 łyżki stołowe jagód Goji
sól
Mięso gotować na wolnym ogniu ok.40 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 1 godzinę. 15 min przed końcem gotowania dodać jagody Goji i sól.
Napój daktylowy
60 g głożyny
250 ml wody
Owoce namczyć na 15 minut, po czym gotować przez 20 minut. Jeść 20-30 owoców i pić 50-80 ml napoju codziennie przez 3 dni. Działa leczniczo w stanach osłabionego lub zimnego żołądka, bólów żołądka i barku apetytu.
Pieczone/na parze gruszki z daktylami
1 duża gruszka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki świeżo startego imbiru
2 pokrojone suszone daktyle
1 łyżeczka orzeszków piniowych
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
sok z ½ pomarańczy (lub cytryny)
Keks z daktylami i jagodami Goji
5 jajek
250 g masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Kilka kropel aromatu rumowego
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
200 g rodzynek, moreli, daktyli, jagód Goji
3 łyżki soku z cytryny (lukier)1/4 szklanki cukru pudru
Daktylowy dip do sałatek
5 daktyli
1 szklanka gorącej wody (opcjonalnie)
1 szklanka majonezu
3 łyżki musztardy
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić zostawiając nieco płynu, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar Owoce Jujube i jagody Goji https://youtu.be/A3v0RwVJbFk