^Powrót na górę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak wykorzystać Spirulinę w kuchni

 

El-tecuitlatl-un-alimento-ancestral-mexicano Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. W pierwszej połowie XVI wieku hiszpański konkwistador   Hernan Cortes odkrył, że starożytni Aztekowie uprawiali Spirulinę, którą sprzedawali po wysuszeniu miejscowej ludności. Nazywali ją   “Tecuitlatl”.

 

 Działanie Spiruliny na organizm było tak duże, że stanowiła podstawę diety wojowników i biegaczy azteckich. Ich siła i wytrzymałość     zrobiły wrażenie na Cortesie.

 

 

 

 

 

 

 

cookieR 1

 Choć w Meksyku było wiele jezior, to warunki do uprawy Spiruliny były tylko w sodowym, mocno alkalicznym jeziorze Texcoco. Uprawiano    tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci zielonych ciasteczek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spirulinainchad Po zebraniu, algi wylewa się bezpośrednio do płytkich dołków w piasku, gdzie jest filtrowana i wstępnie suszona na słońcu. Spirulina jest       tradycyjnym składnikiem diety ludzi Kenembou (Afryka) i stanowi podstawę wielu dań. Używa się jej do przygotowania sosów, je się ją   również z ryżem, olejem czy mlekiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  spirulSpirulina jest niezwykle bogata w:

  białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy

  węglowodany

  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy

  witaminy – A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, D, E, K

  minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu

  fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R 2Firma DXN posiada własną farmę. Spirulina z basenu trafia bezpośrednio do miejsca, w którym przetwarzanie alg odbywa się przez tłoczenie na zimno. Zapewnia to zachowanie składników czynnych.

Tak właśnie powstaje dobrze przyswajalna spirulina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

salad Dobrym pomysłem jest dodawanie do sałatek niewielkiej ilości spiruliny, która ma właściwości chelatujące-ma zdolność wiązania chemicznego z niektórymi jonami metali. Dzięki temu usuniemy niechciane zanieczyszczenia wraz z moczem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smoothie   Truskawkowe Smoothie z Spiruliną

   Składniki: 

   1 opakowanie truskawek 

   1 szklanka wody 

   4 tabletki DXN Spirulina (zmielone)

   orzechy włoskie (opcjonalnie)

   Sposób przygotowania:

   Truskawki umieść w blenderze. Dodaj wodę i 4 zmielone tabletki Spiruliny DXN. Wymieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy i podawaj.

 

 

 

How-To-Drink-Spirulina-Powder-768x644   Zielony napój orzeźwiający

   Składniki:

   1 łyżeczka Spiruliny

   około 350 ml soku z limonki.

   Połączyć składniki, a następnie zamrozić miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie  Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a  zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.

 

 

 

 

 

 

5647ae793b661881c7172f2c6e60fd47  Migdałowe Latte ze spiruliną

  1 szklanka mleka migdałowego

  1 łyżeczka spiruliny

  stewia, syrop słodowy, klonowy...

 

 

 

 

 

 

 

 

0ba65f2233788d15708b74c387a468db  Hummus ze spiruliną

  Składniki: 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej ale niezupełnie

  1 łyżka oliwy z oliwek

  2 łyżeczki tahini

  1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny

  1 ząbek czosnku, rozgnieciony

  1/2 łyżeczki soli

  Hummus jest zwykle podawany z podpłomykami lub jako dodatek do falafeli, warzyw lub grillowanego kurczaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43874 1  Makaron DXN ze spiruliną produkowany w procesie suszenia beztłuszczowego. Makaron jest aromatyczny, wolny od sztucznych barwników i środków  aromatyzujących.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sos Innym dobrym sposobem na włączenie do diety bogatej w składniki odżywcze spiruliny jest dodanie niewielkiej ilości sproszkowanej spiruliny do  sosów sałatkowych.

 Sos sałatkowy na bazie oleju i octu:

 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 2 łyżki octu DXN Vinaigrette

 1 łyżeczkę musztardy Dijon,

 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (lub szczyptę suszonych ziół),

 szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

                                          1/4 łyżeczki spiruliny w proszku.

 Włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić pokrywkę i dobrze wstrząsnąć i włóż słoik do lodówki i odczekać co najmniej 30 minut przed podaniem.

 

 

OIP 2  Sos Vinaigrette

  Składniki:

  1/2 szklanki oliwy z oliwek

  6 dużych ząbków czosnku

  3 łyżki miodu

  5-10ml DXN Vinaigrette

  sól

 

Czosnek zetrzeć, dodać oliwę, miód i DXN Vinaigrette. Można wzbogacić smak dodając łyżkę musztardy lub majonezu. Przełożyć do słoiczka.    Przechowywać w lodówce. Stosować do sałatek.

 

 17cf224867a77a6ce8add7bfda173f2fSpirulina Pesto

 

 1/2 szklanki oliwy z oliwek

 2 ząbki czosnku (starte)

 posiekana bazylia, zielona pietruszka, czosnaczek, pokrzywa...

 zmielone orzechy nerkowca

 starty ser Correggio di Parmigiano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zupaSpożywanie spiruliny w zupach puree to świetny sposób na włączenie większej ilości glonów do swojej diety. Jest szczególnie dobrym dodatkiem do zielonych zup, takich jak zupy ze szpinakiem, brokułami, cukinią, boćwiną czy zielonym groszkiem. Aby chronić wrażliwe na ciepło składniki odżywcze, dodaj spirulinę do zupy dopiero pod koniec gotowania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kotl Kotleciki brokułowe ze spiruliną

 Brokuł wrzucić do gotowanej wody na 2 min. Następnie mocno posiekać nożem aby powstała masa brokułowa. Pózniej wymieszać brokuły z 2  jajkami, 2/3 szklanki bułki tartej, 150 g żółtego sera, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, dużą garścią szczypiorku, chilli, solą, pieprzem i 1 miarką   spiruliny. Odstawić masę na 15 minut. Uformować kuleczki i wykładać na blachę do pieczenia. Wypiekać 18-20 min w 200 stopniach.

 

 

 

 

 

 

lodyWłączenie sproszkowanej spiruliny do domowych lodów miętowych lub pistacjowych to świetny sposób na nadanie spirulinie dobrego smaku. ¼  łyżeczki spiruliny dla subtelnego zielonego odcienia, lub ½ łyżeczki, aby lody miały głębszy zielony kolor. Najprostsze lody to zmiksowany, zamrożony banan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baton Domowe batony energetyczne to idealna przekąska na wynos. Potrzebujemy składników, jak orzechy, nasiona, rodzynki, zboża i miód. A jeśli  dodamy odrobinę spiruliny w proszku baton również zostanie doładowany składnikami odżywczymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spirulina Hemp Balls  Energetyczne przekąski na podróż, do szkoły, do pracy... ze spiruliną

  1 szklanka płatków owsianych

  1/2 szklanki zmielonych orzechów, migdałów...

  suszone śliwki, morele, rodzynki

  1 rozgnieciony banan

  1/2 szklanki mleka roślinnego

  miód, syrop klonowy

  starta gorzka czekolada

  2 miarki spiruliny

  1 łyż kakao/karobu

  Połączyć składniki i odstawić na godzinę. Wymieszać blenderem. Formować kule i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych...

 

 

 

 

 

 

 

pop Jeszcze innym sposobem wykorzystania spiruliny w proszku jest przyprawianie nią popcornu. Możesz po prostu użyć kombinacji soli morskiej i  sproszkowanej spiruliny lub możesz dodać inne smaczne przyprawy, takie jak chili w proszku, parmezan lub proszek czosnkowy. Aby uzyskać   najlepsze rezultaty, dodaj mieszankę przypraw, gdy popcorn jest jeszcze ciepły i energicznie wstrząsaj, aż popcorn będzie równomiernie obtoczony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naleśnik Można również użyć spiruliny, aby dodać koloru i składników odżywczych do omletów i jajecznicy. Po prostu dodaj szczyptę sproszkowanej spiruliny do rozkłóconych jaj przed usmażeniem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R 1 Spirulina a la tortilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rol  Roladki ze Spiruliną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s Sernik na zimno ze spiruliną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zołw  Ciasto kokosowe „żółw” ze spiruliną

  Ciasto:

  7 łyżek mąki kokosowej

  3 łyżki mąki jaglanej

  1 łyżka spiruliny

  1 banan

  2 białka jajka

  75ml mleka (napoju) kokosowego

  Masa:

  100g kaszy jaglanej

  400ml mleka (napoju) kokosowego

  3 łyżeczki stevi

  kilka kiwi

  Przygotowanie:

  Ciasto

  Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190st.            

  Masa:

  Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią. Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i      wyłozyć na wcześniej upieczony spód. Całość obłożyć plastrami kiwi - na kształt żółwia.

 

 

 

cake  Ciasto biszkoptowe ze spiruliną

  4 jajka

  2 łyżki cukru

  8 łyżek mąki

  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

  1 miarka spiruliny

  Ubić pianę z białek, dodać żółtka, na koniec mąkę. Piec w temp. 190st ok. 45 minut.

 

 

 

 

 

 

 

spirr  Ciasto ze spiruliną

  Spód

  2 szklanki drobno zmielonych migdałów

  1/3 szklanki daktyli (namoczone)

  szczypta soli morskiej

  1 – 2 łyż karobu lub kakao

  Masa

  Organiczne mleko kokosowe (puszka)

  3 łyż. spiruliny

  2 łyż. kakao lub karobu

  3 łyż. oleju kokosowego

  szczypta soli morskiej

  stewia,

  esencja waniliowa

  1 łyż. syropu klonowego

 

Składniki na spód wymieszać mikserem i przełożyć do formy. Wszystkie składniki na masę wymieszać blenderem do uzyskania gładkości. Wlać tę płynną mieszaninę na spód i zamrozić na noc, lub co najmniej 4-6 godzin przed podaniem. Możesz zrezygnować ze spodu i wlać masę do małych misek i wstawić do lodówki na kilka godzin i mieć budyń. To jest boskie!

 

 

mis  Kwaśne misiaczki ze spiruliną

  Składniki:

  1/2 szkl. świeżego sok z limonki (około 5 szt.)

  2 łyżki surowego miodu

  2 łyżki żelatyny

  1 łyżeczka spiruliny

  Sok z limonki i miód przełożyć do rondelka i gotować aż się miód rozpuści. Dodać spirulinę i powoli żelatynę, ciągle mieszając, ale nie   doprowadzając do wrzenia! Utrzymuj ciepło na niskim poziomie. Napełnić foremki i wstawić do zamrażarki na 15 minut i gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0c4ba97ae5cc875b451d467ff21c5a26  Miód ze spiruliną

 Właściwości: - miód wielokwiatowy jest szczególnie polecany w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych -wspomaga organizm przy    astmie oskrzelowej atopowej (alergennej) lub katarze siennym. - spożywany regularnie wspomaga system odpornościowy i poprawia jego     wydolność - zawiera naturalne, łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę i fruktozę), które są cennym źródłem energii i pomagają w pracy     mięśnia sercowego Dodaj miód ze spiruliną do wody i stwórz niebieską lemoniadę. Idealnie sprawdzi się jako efektowny dodatek do owsianek,   jaglanek, gofrów czy tostów.

 

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Zobacz webinar https://youtu.be/x3j9fV8CG_k

 

 

 

 

Copyright © 2014.GABINET TERAPII NATURALNYCH
I DIAGNOSTYKI ORGANIZMU Pabianice.