Jak wykorzystać Spirulinę w kuchni
Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. W pierwszej połowie XVI wieku hiszpański konkwistador Hernan Cortes odkrył, że starożytni Aztekowie uprawiali Spirulinę, którą sprzedawali po wysuszeniu miejscowej ludności. Nazywali ją “Tecuitlatl”.
Działanie Spiruliny na organizm było tak duże, że stanowiła podstawę diety wojowników i biegaczy azteckich. Ich siła i wytrzymałość zrobiły wrażenie na Cortesie.
Choć w Meksyku było wiele jezior, to warunki do uprawy Spiruliny były tylko w sodowym, mocno alkalicznym jeziorze Texcoco. Uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci zielonych ciasteczek.
Po zebraniu, algi wylewa się bezpośrednio do płytkich dołków w piasku, gdzie jest filtrowana i wstępnie suszona na słońcu. Spirulina jest tradycyjnym składnikiem diety ludzi Kenembou (Afryka) i stanowi podstawę wielu dań. Używa się jej do przygotowania sosów, je się ją również z ryżem, olejem czy mlekiem.
Spirulina jest niezwykle bogata w:
białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
węglowodany
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy
witaminy – A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, D, E, K
minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu
fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina
Firma DXN posiada własną farmę. Spirulina z basenu trafia bezpośrednio do miejsca, w którym przetwarzanie alg odbywa się przez tłoczenie na zimno. Zapewnia to zachowanie składników czynnych.
Tak właśnie powstaje dobrze przyswajalna spirulina.
Dobrym pomysłem jest dodawanie do sałatek niewielkiej ilości spiruliny, która ma właściwości chelatujące-ma zdolność wiązania chemicznego z niektórymi jonami metali. Dzięki temu usuniemy niechciane zanieczyszczenia wraz z moczem.
Truskawkowe Smoothie z Spiruliną
Składniki:
1 opakowanie truskawek
1 szklanka wody
4 tabletki DXN Spirulina (zmielone)
orzechy włoskie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Truskawki umieść w blenderze. Dodaj wodę i 4 zmielone tabletki Spiruliny DXN. Wymieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej masy i podawaj.
Zielony napój orzeźwiający
Składniki:
1 łyżeczka Spiruliny
około 350 ml soku z limonki.
Połączyć składniki, a następnie zamrozić miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.
Migdałowe Latte ze spiruliną
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka spiruliny
stewia, syrop słodowy, klonowy...
Hummus ze spiruliną
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej ale niezupełnie
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki tahini
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 łyżeczki soli
Hummus jest zwykle podawany z podpłomykami lub jako dodatek do falafeli, warzyw lub grillowanego kurczaka.
Makaron DXN ze spiruliną produkowany w procesie suszenia beztłuszczowego. Makaron jest aromatyczny, wolny od sztucznych barwników i środków aromatyzujących.
Innym dobrym sposobem na włączenie do diety bogatej w składniki odżywcze spiruliny jest dodanie niewielkiej ilości sproszkowanej spiruliny do sosów sałatkowych.
Sos sałatkowy na bazie oleju i octu:
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki octu DXN Vinaigrette
1 łyżeczkę musztardy Dijon,
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (lub szczyptę suszonych ziół),
szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki spiruliny w proszku.
Włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić pokrywkę i dobrze wstrząsnąć i włóż słoik do lodówki i odczekać co najmniej 30 minut przed podaniem.
Sos Vinaigrette
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
6 dużych ząbków czosnku
3 łyżki miodu
5-10ml DXN Vinaigrette
sól
Czosnek zetrzeć, dodać oliwę, miód i DXN Vinaigrette. Można wzbogacić smak dodając łyżkę musztardy lub majonezu. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Stosować do sałatek.
Spirulina Pesto
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (starte)
posiekana bazylia, zielona pietruszka, czosnaczek, pokrzywa...
zmielone orzechy nerkowca
starty ser Correggio di Parmigiano
Spożywanie spiruliny w zupach puree to świetny sposób na włączenie większej ilości glonów do swojej diety. Jest szczególnie dobrym dodatkiem do zielonych zup, takich jak zupy ze szpinakiem, brokułami, cukinią, boćwiną czy zielonym groszkiem. Aby chronić wrażliwe na ciepło składniki odżywcze, dodaj spirulinę do zupy dopiero pod koniec gotowania.
Kotleciki brokułowe ze spiruliną
Brokuł wrzucić do gotowanej wody na 2 min. Następnie mocno posiekać nożem aby powstała masa brokułowa. Pózniej wymieszać brokuły z 2 jajkami, 2/3 szklanki bułki tartej, 150 g żółtego sera, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, dużą garścią szczypiorku, chilli, solą, pieprzem i 1 miarką spiruliny. Odstawić masę na 15 minut. Uformować kuleczki i wykładać na blachę do pieczenia. Wypiekać 18-20 min w 200 stopniach.
Włączenie sproszkowanej spiruliny do domowych lodów miętowych lub pistacjowych to świetny sposób na nadanie spirulinie dobrego smaku. ¼ łyżeczki spiruliny dla subtelnego zielonego odcienia, lub ½ łyżeczki, aby lody miały głębszy zielony kolor. Najprostsze lody to zmiksowany, zamrożony banan.
Domowe batony energetyczne to idealna przekąska na wynos. Potrzebujemy składników, jak orzechy, nasiona, rodzynki, zboża i miód. A jeśli dodamy odrobinę spiruliny w proszku baton również zostanie doładowany składnikami odżywczymi.
Energetyczne przekąski na podróż, do szkoły, do pracy... ze spiruliną
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych orzechów, migdałów...
suszone śliwki, morele, rodzynki
1 rozgnieciony banan
1/2 szklanki mleka roślinnego
miód, syrop klonowy
starta gorzka czekolada
2 miarki spiruliny
1 łyż kakao/karobu
Połączyć składniki i odstawić na godzinę. Wymieszać blenderem. Formować kule i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych...
Jeszcze innym sposobem wykorzystania spiruliny w proszku jest przyprawianie nią popcornu. Możesz po prostu użyć kombinacji soli morskiej i sproszkowanej spiruliny lub możesz dodać inne smaczne przyprawy, takie jak chili w proszku, parmezan lub proszek czosnkowy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodaj mieszankę przypraw, gdy popcorn jest jeszcze ciepły i energicznie wstrząsaj, aż popcorn będzie równomiernie obtoczony.
Można również użyć spiruliny, aby dodać koloru i składników odżywczych do omletów i jajecznicy. Po prostu dodaj szczyptę sproszkowanej spiruliny do rozkłóconych jaj przed usmażeniem.
Spirulina a la tortilla
Roladki ze Spiruliną
Sernik na zimno ze spiruliną
Ciasto kokosowe „żółw” ze spiruliną
Ciasto:
7 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka spiruliny
1 banan
2 białka jajka
75ml mleka (napoju) kokosowego
Masa:
100g kaszy jaglanej
400ml mleka (napoju) kokosowego
3 łyżeczki stevi
kilka kiwi
Przygotowanie:
Ciasto
Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190st.
Masa:
Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią. Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i wyłozyć na wcześniej upieczony spód. Całość obłożyć plastrami kiwi - na kształt żółwia.
Ciasto biszkoptowe ze spiruliną
4 jajka
2 łyżki cukru
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
1 miarka spiruliny
Ubić pianę z białek, dodać żółtka, na koniec mąkę. Piec w temp. 190st ok. 45 minut.
Ciasto ze spiruliną
Spód
2 szklanki drobno zmielonych migdałów
1/3 szklanki daktyli (namoczone)
szczypta soli morskiej
1 – 2 łyż karobu lub kakao
Masa
Organiczne mleko kokosowe (puszka)
3 łyż. spiruliny
2 łyż. kakao lub karobu
3 łyż. oleju kokosowego
szczypta soli morskiej
stewia,
esencja waniliowa
1 łyż. syropu klonowego
Składniki na spód wymieszać mikserem i przełożyć do formy. Wszystkie składniki na masę wymieszać blenderem do uzyskania gładkości. Wlać tę płynną mieszaninę na spód i zamrozić na noc, lub co najmniej 4-6 godzin przed podaniem. Możesz zrezygnować ze spodu i wlać masę do małych misek i wstawić do lodówki na kilka godzin i mieć budyń. To jest boskie!
Kwaśne misiaczki ze spiruliną
Składniki:
1/2 szkl. świeżego sok z limonki (około 5 szt.)
2 łyżki surowego miodu
2 łyżki żelatyny
1 łyżeczka spiruliny
Sok z limonki i miód przełożyć do rondelka i gotować aż się miód rozpuści. Dodać spirulinę i powoli żelatynę, ciągle mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia! Utrzymuj ciepło na niskim poziomie. Napełnić foremki i wstawić do zamrażarki na 15 minut i gotowe.
Miód ze spiruliną
Właściwości: - miód wielokwiatowy jest szczególnie polecany w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych -wspomaga organizm przy astmie oskrzelowej atopowej (alergennej) lub katarze siennym. - spożywany regularnie wspomaga system odpornościowy i poprawia jego wydolność - zawiera naturalne, łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę i fruktozę), które są cennym źródłem energii i pomagają w pracy mięśnia sercowego Dodaj miód ze spiruliną do wody i stwórz niebieską lemoniadę. Idealnie sprawdzi się jako efektowny dodatek do owsianek, jaglanek, gofrów czy tostów.
Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8
Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.
Zobacz webinar https://youtu.be/x3j9fV8CG_k