^Powrót na górę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak działa Reishi?


Pomaga zapobiegać cukrzycy

Dla tych, którzy nie cierpią na cukrzycę, ale znajdują się w gronie osób zagrożonych ryzykiem wystąpienia tej choroby, Reishi jest dobrym rozwiązaniem. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które eliminują i neutralizują szkodliwe dla trzustki wolne rodniki, Reishi pomaga chronić trzustkę i wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie.

Reishi działa jak substytut insuliny. Jednak w porównaniu do niej, Ganoderma pomaga poprawić kondycję trzustki. Podczas gdy insulina może przyczynić się do przedwczesnego starzenia się trzustki, Reishi działa zupełnie odwrotnie – przeciwdziałając procesowi starzenia się organów. Przyjmowanie insuliny może także prowadzić do uzależnienia się organizmu od niej, natomiast przy stosowaniu Reishi organizm radzi sobie bez dodatkowej insuliny podawanej z zewnątrz.

Trzustka jest wszechstronnym organem, który bierze udział w produkcji wielu enzymów i hormonów niezbędnych w procesie trawienia. Tzw. komórki beta trzustki są odpowiedzialne za produkcję INSULINY – hormonu, dzięki któremu glukoza jest dostarczana do wnętrza komórek. Zaburzenia w produkcji insuliny mogą prowadzić do cukrzycy. Badania wykazały, że Reishi może być skutecznym środkiem zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia tej choroby, a także w leczeniu powikłań cukrzycowych.

 

Działanie Reishi:

  1. Wpływa na poziom cukru we krwi.

Badania wykazały, że Reishi stosowany doustnie pomaga znacznie obniżyć poziom cukru we krwi, a także potrafi nawet 4-krotnie zwiększyć wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki.

Trzy gatunki Reishi wykazały zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi, a także zwiększania wydzielania insuliny przez komórki beta,  bez toksycznych efektów ubocznych.

Zdolność Reishi do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zwiększania wydzielania insuliny przez trzustkę, odbywa się dzięki zawartych w nim polisacharydom (lub złożonym węglowodanom), które wywołują napływ wapnia do komórek trzustki. Pojawienie się wapnia w komórkach beta trzustki powoduje wydzielanie hormonu. Wyodrębniony z ekstraktu Reishi składnik - ganoderan B powoduje podniesienie poziomu insuliny we krwi do wartości prawidłowych oraz zmniejsza w niej poziom glukozy. Działanie przeciw cukrzycowe tego związku wynika ze zwiększenia ilości insuliny w surowicy oraz pobudzenia kluczowych enzymów wątroby w procesie metabolizmu węglowodanów.


ZWIĘKSZENIE WYDZIELANIA INSULINY

 

  1. Ochrona komórek beta

Reishi chroni komórki beta trzustki przed zniszczeniem wywołanym przez alloksan. Alloksan to toksyczny związek – produkt uboczny wybielania mąki i kilku protein. Ze wzglądu na swoją zdolność niszczenia komórek trzustki produkujących insulinę, Alloksan jest mocno związany z występowaniem cukrzycy typu 1. Przy pomocy zawartych z nim polisacharydów o właściwościach przeciwutleniających Reishi chroni komórki beta trzustki przed wolnymi rodnikami produkowanymi przez Alloksan.
       

  1. Działanie na cukrzycę typu 2 

Wieloośrodkowe, randomizowane badania przeprowadzone metodą podwójnej ślepej próby wykazały skuteczność i bezpieczeństwo ekstraktu z Ganodermy u 71 pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 (insulinoniezależną). Przez 12 tygodni połowa badanych otrzymywała ekstrakt z Reishi, a druga połowa przyjmowała placebo. Po 12 tygodniach zbadano grupę pod kątem oznak zmian.

Po 12 tygodniach w grupie pacjentów przyjmujących ekstrakt z Reishi zauważono ZNACZNĄ redukcję hemoglobiny glikozylowanej A1c i poziomu glukozy w surowicy, podczas gdy u pacjentów z grupy otrzymującej placebo nie zaobserwowano ŻADNYCH ZMIAN lub nawet niewielkiego wzrostu testowanych parametrów. Ekstrakt z Reishi był także dobrze tolerowany przez organizm badanych. 

W innych badaniach klinicznych cukrzycy typu 2 przeprowadzonych z udziałem 130 pacjentów po zastosowaniu przez 2 miesiące preparatu na bazie grzybów Reishi udowodniono ich równą skuteczność w porównaniu z klasycznymi lekami hipoglikemicznymi. Wykazały one jednak nad nimi zdecydowaną przewagę efektywności działania w ustąpieniu takich objawów klinicznych choroby, jak pragnienie, zmęczenie, bolesność w nadbrzuszu, osłabienie nóg oraz zawroty głowy. Stwierdzono również synergistyczne działanie preparatu Reishi w połączeniu z klasycznymi lekami hipoglikemicznymi.

  1.  

Powikłania nerek – badaniaprzeprowadzone na myszach wykazały, że Reishi zapobiega lub spowalnia powikłania nerkowe wywołane cukrzycą. Reishi ZREDUKOWAŁ poziomy serum kreatyniny i  azotu mocznikowego we krwi (dwa najczęściej stosowane testy w badaniach sprawności nerek), a także obniżył poziom glukozy i tri glicerydów we krwi u myszy z cukrzycą.

Powikłania dotyczące oczu i włókien nerwowych - glukoza, przy wysokim jej poziomie we krwi, jest przekształcana przez enzym o nazwie aldoza w SORBITOL. Sorbitol jest postacią glukozy, której organizm nie może wykorzystać, która przyciąga duże ilości wody. Dlatego Sorbitol, kiedy zastaje nagromadzony, powoduje zniszczenie wywołane opuchlizną komórek. W oku sorbitol powoduje zaćmę i uszkodzenia siatkówki. W innych częściach organizmu powoduje uszkodzenia włókien nerwowych, a także niedrożność żył. Reishi BLOKUJE enzym aldozy (Aldose reductase) i zapobiega przekształcaniu glukozy w sorbitol w soczewce oka u myszy z cukrzycą. Co więcej, badanie wykazało też, że Reishi powstrzymuje gromadzenie glukozy i jej produktu ubocznego – sorbitolu w soczewce, w czerwonych krwinkach oraz w nerwach kulszowych myszy z cukrzycą. Wyniki te sugerują, że Reishi może posiadać właściwości przeciwcukrzycowe i powstrzymujące powikłania cukrzycowe.

 

ZAPOBIEGANIE POWIKŁANIOM NEREK

   

ZAPOBIEGANIE POWIKŁANIOM OCZU I WŁÓKIEN NERWOWYCH

Ganoderma lucidum, a opinia lekarzy

 

  • Dr n. med. Adam Kwieciński – lekarz, farmakolog, biolog medyczny:

 

Stosowanie preparatów z Ganoderma lucidum -wykazało pozytywne wyniki w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, takich jak: guz mózgu, białaczka, rak płuca, rak piersi, rak odbytnicy czy rak trzustki. Ponadto, zaobserwowano, iż grzyby Reishi niezwykle skutecznie wspomagają inne terapie (radioterapia, chemioterapia) znacznie obniżając prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów oraz zmniejszając agresywność raka.

Udowodniono wiele korzystnych działań Reishi na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano skuteczność m.in.: w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby wieńcowej, choroby niedokrwiennej serca. Nadto Reishi wykazuje zdolność do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów mięśnia serca i mózgu, zachorowań na tętniaki, wylewy krwi do mózgu oraz innych chorób krążenia ogólnego.

 

 

  • Dr hab. n. med. Danuta Pawłowska fragment wykładu „Rola witamin i fitoterapii w cukrzycy typu 2” :

 

...Właściwości grzyba Ganoderma lucidum

  •  Zapobiega nowotworom i wspomaga ich leczenie
  •  Chroni wątrobę oraz wzmaga procesy detoksykacyjne organizmu
  •  Rozszerza naczynia wieńcowe
  •  Zmniejsza zmiany miażdżycowe poprzez regulację gospodarki lipidowej
  •  Opóźnia efekty starzenia się (działanie antyoksydacyjne)
  •  wg starożytnych zapisków – stabilizuje emocje, zwiększa mądrość, wzmacnia pamięć
  •  Obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi
  •  Zwiększa aktywność układu odpornościowego
  •  Pomaga w leczeniu chorób alergicznych

 

 

Ganoderma w cukrzycy

  •  Działa jako substytut insuliny – obniża glikemię (średnio ze 173 do 116 mg%)
  •  Hamuje uwalnianie kwasów tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu
  •  Działa synergistycznie z klasycznymi lekami hipoglikemizujacymi
  •  Zmniejsza nasilenie niektórych objawów cukrzycy, jak pragnienie, zmęczenie, osłabienie nóg, zawroty głowy
  •  Zapobiega powikłaniom cukrzycy, takim jak nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu,...

 

Stosowanie preparatów z Reishi, w połączeniu z odpowiednim stylem życia  pomaga w walce z cukrzycą i jej powikłaniami. Nie wolno zapominać, że: odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia fizyczne, unikanie stresu są równie ważne, jak przyjmowanie leków i środków wspomagających, takich jak Reishi. Odpowiednie połączenie tych składowych na trwałe przyczyni się do poprawy zdrowia i uskuteczni walkę z cukrzycą.

Uprawiana w najbardziej sprzyjających warunkach klimatycznych Ganoderma lucidum (Reishi), czyli w azjatyckiej Malezji, posiada szereg substancji bardzo cennych dla diabetyków. Ekstrakt z tej leczniczej huby został zastosowany przez firmę DXN nie tylko w suplementach w postaci kapsułek, cenionych przez wielu konsumentów na świecie, ale również w specjalnie opracowanej kawie Arabica i  herbacie . A jakie to ma znaczenie dla diabetyków?

 

Kawa i herbata w walce z cukrzycą!

 

DXN reishi tea

 

Zdrowe odżywianie jest podstawą leczenia każdego chorego na cukrzycę, niezależnie od tego czy jest leczony insuliną, tabletkami czy tylko dietą. Dlatego chcielibyśmy przedstawić Państwu produkty spożywcze, opracowane i wyprodukowane przez firmę DXN - największego plantatora grzybów Reishi na świecie. Tymi produktami są: kawa DXN Lingzhi Black Coffee, oraz herbata DXN Reishi Gano Tea. Produkcja wszystkich produktów DXN odbywa się w standardach farmaceutycznych i nadzorowane jest przez Ministerstwo Zdrowa w Malezji. Nasza kawa jak i herbata, zawierają w sobie jeszcze dodatkowy składnik, jakim jest ekstrakt z grzybów Ganoderma lucidum (Reishi). Grzyby te używane od ponad 4000 lat, uważane są jako „super żywność”, mająca olbrzymi wpływ na zdrowie człowieka. Obecnie wiele renomowanych medycznych placówek naukowych, prowadzi nad nimi badania, mające na celu pozyskanie z nich nowych skutecznych lęków, między innymi związanych z leczeniem cukrzycy i jej powikłań. Leczenie cukrzycy typu II grzybami Reishi daje znakomite efekty terapeutyczne likwidując zawroty głowy, zmęczenie, osłabienie, pragnienie, bolesność oraz inne dolegliwości związane z cukrzycą.

Herbata DXN Reishi Gano Tea to mieszanka ekstraktu z grzyba Ganoderma oraz delikatnej zielonej herbaty. Możecie zakosztować prawdziwej herbaty, a równocześnie

poczuć wspaniałe działanieGanodermy, która może polepszyć

Wasze zdrowie. Herbata Reishi Gano firmy DXN nie zawiera konserwantów, syntetycznych barwników ani substancji poprawiających smak. Orzeźwi ducha i ciało,

wspomoże trawienie i podtrzyma dobrą kondycję.

 

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu
Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski

 

„Bardzo obiecujące są badania prowadzące do łączenia Ganoderma lucidum z innymi preparatami naturalnymi, np. zieloną herbatą. Autorzy takich badań (11) podają, iż połączenie Ganoderma lucidum z zieloną herbatą hamuje migrację komórek nowotworowych. Badania te sugerują potencjalne zastosowanie tego połączenia w hamowaniu rozwoju i inwazyjności raka piersi z przerzutami.”

  1.  Thyagarajan A, Zhu J, Sliva D. Combined effect of green tea and Ganoderma lucidum

 

 61C7VMbM0L

 

Kawa DXN Lingzhi Black Coffee może wyraźnie pomóc w spalaniu tłuszczu ciała. O ile kawa i kofeina podawane są w odpowiednich małych dawkach,

spalanie wyraźnie się przyspiesza. Przez to, że stymuluje centralny układ nerwowy i układ naczyniowo-sercowy, przyspiesza metabolizm. Ciało w ten sposób wykorzystuje do uzyskania energii niepożądany tłuszcz zamiast cukru i kilogramy lecą w dół. Napój przyrządzony z kawy ma w dodatku nieznaczną ilość kalorii. Badania prowadzone między innymi przez Uniwersytet Harwarda na grupie ponad 126 tysięcy ludzi pijących regularnie ponad 6 filiżanek kawy dziennie, w czasie dłuższym niż 10 lat, pokazały że liczba przypadków zachorowań na cukrzycę typu drugiego spadła o połowę, w stosunku do grupy kontrolnej.

U kobiet powyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę spadło o 30 %. Podobne badania prowadzili Fińscy uczeni z Instytutu Zdrowia Narodowego Uniwersytetu w Helsinkach i Instytutu Biomedycyny, potwierdzają one dobroczynny wpływ codziennego picia kawy.

Już wielu smakoszy tego wyjątkowego napoju zauważyło, że regularne spożywanie choćby jednej filiżanki tej kawy poprawiało ich samopoczucie i wspomagało działanie klasycznych leków stosowanych u diabetyków.

Wyeliminowano w niej większość negatywnych cech czarnej kawy, natomiast dodatek Ganodermy wydatnie podniósł jej walory prozdrowotne.

Dzięki temu kawa DXN Lingzhi Black Coffeejest bezpieczna nawet dla osób, które nie mogą spożywać kofeiny. Robiąc to, co lubisz – pijąc codziennie filiżankę swojego ulubionego napoju, dbasz jednocześnie o swoje zdrowie i to bez żadnego wysiłku.

Zarówno kawa jak i herbata z ekstraktem Reishi opracowane przez DXN jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji wspierających nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Jest to szczególnie istotne, właśnie w zapobieganiu jak i leczeniu cukrzycy. Leczenie cukrzycy typu II grzybami Reishi daje również znakomite efekty terapeutyczne likwidując zawroty głowy, zmęczenie, osłabienie, pragnienie, bolesność oraz inne dolegliwości związane z cukrzycą.

Pijmy więc kawę i herbatę z ekstraktem Reishi i cieszmy się dobrym zdrowiem i samopoczuciem!

Rejestrując się bezpłatnie w sklepie DXN https://www.dxn2u.eu/pws/820296953 zyskujesz dostęp do najwyższej jakości produktów w cenach hurtowych. Instrukcja rejestracji w systemie DXN: https://youtu.be/B-_ya6eQdt8

Korzystasz również z systemu rabatów, dzięki którym możesz wspomagać  zdrowie swoje i swojej rodziny płacąc za produkty mniej.

Copyright © 2014.GABINET TERAPII NATURALNYCH
I DIAGNOSTYKI ORGANIZMU Pabianice.